Tomorrowland op het ijssculptuurfestival in Brugge

Ook dit jaar kunnen bezoekers genieten van tal van sculpturen. Ridders, prinsessen, tovenaars, een glijbaan en zelfs een sprookjesbos: alles is van de partij. © MM
Redactie KW

Het ijssculpturenfestival in Brugge pakt dit jaar uit met een absolute primeur. De videoproducenten van ‘Tomorrowland’ zullen er een spetterende gloedshow verzorgen. Organisator Alexander Deman is bijzonder trots. “We worden het eerste digitale ijsmuseum ter wereld. Bezoekers krijgen een echt spektakel te zien. De omgeving zal constant veranderen.”

Een ijspaleis, 40 artiesten, 3.000 ijsblokken, 500 ton ijs, 100 projecties en een LED-scherm van 523m²: het ijssculpturenfestival in Brugge belooft dit jaar spektakel. Aan het Stationsplein zijn deze week alvast de eerste voorbereidingen gestart.

Wereldberoemd festival

Organisator Alexander Deman kijkt met gezonde spanning uit naar de grote opening op 24 november. “Na maanden werk en voorbereiding zijn we klaar om er een fantastisch kijkstuk van te maken. Het eindresultaat zal nooit eerder gezien zijn”, zegt Alexander Deman. Om die ambitie kracht bij te zetten, ging de organisatie in zee met de videoproducten van het wereldberoemd festival ‘Tomorrowland’.

Gloedshow

Aan de basis van het succes wordt niet geraakt. Ook dit jaar kunnen bezoekers genieten van tal van sculpturen. Ridders, prinsessen, tovenaars, een glijbaan en zelfs een sprookjesbos: alles is van de partij. Als extraatje komt daar dus een spetterende gloedshow bij. “Licht valt fantastisch mooi op ijs. Het is dus zeer dankbaar werken”, verklaart Alexander Deman.

“Alles samen zullen er 100 videoprojecties te zien zijn. De omgeving zal tijdens het bezoek constant veranderen. Net als zonlicht op water, is niks magischer dan zo’n projecties op kristalhelder ijs. Het wordt een digitale metamorfose.”

De organisatie is er bovendien van overtuigd dat bezoekers veel langer zullen rondlopen in de reusachtige ijshal van 1.000 m². “Volgens berekeningen liepen bezoekers in het verleden gemiddeld 45 minuten rond op het festival. Dat zal nu een stuk langer zijn. Wie echt àlles wil zien, kan zelfs een halve dag blijven. Het is dus aangeraden om extra warme kledij aan te doen”, glimlacht Deman. Verder is de verwachting dat het ‘statisch’ bezoek van weleer zal veranderen in een belevingsroute. “Waar in het verleden vooral foto’s werden getrokken, zullen de mensen nu massaal filmpjes maken. Het wordt echt spectaculair. Zeker het Led-scherm van 155 meter en 4 meter hoog zal tot de verbeelding spreken”, klinkt het enthousiast.

Frozen 2

Ondertussen blikt de organisatie ook al vooruit naar 2019. Dan zullen Disney-figuren opnieuw van de partij zijn in Brugge. “We hebben een akkoord bereikt om de nationale première van ‘Frozen2’ hier te laten doorgaan. De figuren zullen dan logischerwijs uit de nieuwe film komen. Maar eerst nog dit jaar tot een goed einde brengen. Al hebben we er alle vertrouwen in”, besluit Alexander Deman. Voor de geïnteresseerden: het ijssculpturenfestival is dagelijks geopend van 24 november tot 6 januari. (MM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier