Toch varkens op 68ste Sint-Antoniusommegang in Ingooigem

Het geslachte varken werd met veel moeite door de leerlingen van de Vrije Basisschool Ingooigem, verkleed als paters, gedragen. © (Foto XC)
Redactie KW

De 68ste editie kon op veel aandacht rekenen, deze keer niet alleen van de inwoners, maar ook heel wat fotografen en persmensen. Deze week werd duidelijk dat het wel eens de laatste ommegang met varkens zou kunnen zijn, na een brief van het federaal voedselagentschap die vond dat de stoet niet voldeed aan de strenge normen van de voedselketen. De organisatie heeft toch beslist om de geslachte varkens in de stoet te dragen.

Het is drie graden onder nul, er zal nu wel geen probleem zijn voor het voedselagentschap”, vertelt voorzitter van Yvegem Sportief, Marc Steelandt trots. Samen met de andere bolhoedheren vormen ze de organisatie. De leerlingen droegen naar gewoonte de dierenoffers zoals uitgemolken duiven, eenden, ganzen en konijntjes die na de misviering opgedragen aan de heilige Antonius per opbod van de hand werden gedaan.

De stoet trok op gang met de Koninklijke Harmonie van Anzegem. Waarna de twee geslachte varkens versierd met schijfjes citroen, sinaasappel en een fuchsia strik rond de nek op een draagbaar door de leerlingen van de vrije basisschool en een viertal leden van de KLJ Ingooigem werden rondgedragen.

De kerk zat zoals alle voorbije jaren afgeladen vol.

(XC – Foto XC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier