Tine Vervaeke uit Deerlijk gaat voor carrièreswitch en baat café Sint-Benedictus uit

Tine Vervaeke en Karel Ghekiere in café Sint-Benedictus aan de tapkraan. © MVD
Redactie KW

“Ik heb er altijd van gedroomd om rond mijn veertigste een nieuwe uitdaging aan te gaan. Iets in de horeca of in de handel stond bovenaan mijn verlanglijstje. Een samenloop van omstandigheden brengt mij hier in café Sint-Benedictus, het enige café in Sint-Lodewijk”, glundert Tine Vervaeke (41), tot voor kort kleuteronderwijzeres in de vrije basisschool van Sint-Lodewijk.

Tine is een geboren en getogen Sint-Lodewijkse. Zij groeide op in de Vredelaan als tweede van vier kinderen in het gezin van Marc Vervaeke (+) en Nadine Vanpanteghem. Na haar opleiding tot kleuteronderwijzer in Gent kon zij bijna meteen aan de slag in de school van haar woonplaats.

18 jaar voor de klas

“Ik heb hier 18 jaar les gegeven in de tweede kleuterklas, heb het steeds graag gedaan, maar wilde in mijn leven nog minstens eens iets anders aangaan. Een berichtje op facebook dat café Sint-Benedictus over te nemen was, bezorgde mij een slapeloze nacht. Ja, dit kon iets voor mij zijn.”

Veel gras lieten Tine en haar man Karel Ghekiere er niet over groeien en er werd contact opgenomen met Anthony van Sint-Benedictus. Een babbel onder vier ogen zette het idee om het café over te nemen nog meer kracht bij. Tine: “Ik kende uiteraard het café, de handel en wandel aldaar van de laatste decennia en ik zag mij al in gedachten achter de toog staan en alles beredderen. Dit moest het worden…. Korte tijd later werd er met de eigenaars onderhandeld en tot een overeenkomst gekomen.”

Tine in het enige café van Sint-Lodewijk, in volle centrum van het dorp, op een boogscheut van de kerk en met een werk dat het koppel steeds graag deed… drankjes inschenken en bedienen en tussen de mensen zijn voor een babbeltje. “Veel tijd lieten wij niet verloren gaan. Anthony bleef nog een tijdje op post en ondertussen konden wij opfriswerken plannen en grotendeels zelf, met de hulp en familie en vrienden, uitvoeren.”

Wij hebben er nogal wat centen aan gespendeerd om het café een frisse look te geven

“Wij schilderden, hingen nieuwe gordijnen, de elektrische leiding werd verbeterd en het zaaltje op de verdieping werd opgefrist. Wij hebben er nogal wat centen aan gespendeerd om het café een frisse look te geven.”

Voor iedereen

Sint-Benedictus is de vaste stek van de Sint-Lodewijkse wielertoeristenclub De Lustige Boerkens en ook van de supportersclub van prof Stijn Devolder. Een biljartclub is er reeds lang actief en SV Zulte Waregem heeft er een supportersclub met een eigen werking. Tine droomt ervan een ontmoetingsplaats voor iedereen te creëren. “Jeugd, volwassen en senioren zijn hier welkom. Zelfs kinderen. Als kleuteronderwijzeres heb ik al een hoekje met spelletjes en boekjes ingericht voor de kids. Ook zij moeten zich hier thuis voelen.”

Het terras is een troef en een aantrekking voor passanten. “Ik denk eraan af en toe speciale activiteiten te organiseren zoals een avond speciaal voor vrouwen en karaoke”, vertelt Tine nog.

Over de openingsuren hebben Tine en Bart, die als kinesist werkzaam blijft in Bavikhove, nog geen vast plan. “Dit moeten wij nog overleggen. Onze sluitingsdag wordt de woensdag. Wij maken er alvast een punt van dat wij extra open zijn als er in de kerk een uitvaartdienst is, ook als het op woensdag is.”

koken op Chirokamp

Zoals het gros van de Sint-Lodewijkenaren leefde en werkte Tine in de Chiro. Ze was lid, leidster en is nu al acht jaar een vaste waarde in de keukenploeg voor het kamp. Het is de bedoeling dat Karel en ik dit blijven doen want dit was en is ons ding.”

“Wij plannen in de vakantie drie weken te sluiten. De periode van het chirokamp is het dorp toch leeggelopen. Onze kids zijn mee op chirokamp en wij zijn er te graag bij om dit te missen. De rest van de planning zien wij nog. Eerst genieten van de drukke openingsweken en vele wensen.” (MVD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier