Tine Moniek: “Ik wil 331 uitdagingen voor ik veertig word”

Tine Moniek wordt volgend jaar 40. Tegen die tijd wil ze heel wat nieuwe levenservaringen opdoen. Iedereen die dat wil, mag haar uitdagen. Het is wel de bedoeling dat de uitdager meedoet. © SLW
Redactie KW

Voor je veertig jaar wordt nog heel wat nieuwe levenservaringen opdoen, dat is de bedoeling van het nieuwe project van Tine Moniek. Iedereen is welkom om haar een uitdaging voor te stellen. Die hoeft niet avontuurlijk of wereldschokkend te zijn. Ze wil in het komende jaar 331 nieuwe ervaringen opdoen, net zoveel als het aantal verjaardagswensen dat ze dit jaar voor haar 39ste verjaardag kreeg.

Op zeker ogenblik vind je het niet meer zo aanlokkelijk om jarig te zijn. De meesten onder ons toch. Sinds haar dertigste verjaardag had Tine Moniek hetzelfde gevoel. Een tijdje geleden, op 28 februari, vierde ze haar 39ste verjaardag en dus kwam het monster van de 40 in zicht.

‘Niet fijn!’, dacht Tine. Maar zoals ze al zo vaak deed in het verleden, maakte ze van de nood een deugd, en bedacht ze een project. Geen brieven schrijven of gedichten op ramen schilderen deze keer. Wel een nieuw project zodat de weg naar de nakende 40 wat fijner en vooral uitdagender wordt. Voor iedere verjaardagswens die ze dit jaar kreeg, wil ze een nieuwe uitdaging aangaan. Het wordt een jaar vol uitdagingen want Tine kreeg zomaar eventjes 331 verjaardagswensen toegestuurd.

Piercing

“Het is de bedoeling dat ik iets doe dat ik nog nooit eerder deed”, legt Tine uit. “Het hoeft niets wereldschokkends te zijn, het kan me ook overkomen tijdens mijn dagelijkse bezigheden of tijdens een vakantie. Eén voorbeeld: ik heb een panische angst voor vogels, moet je weten. Onlangs was ik in Amsterdam en moest ik er door een vogelhuis lopen. Een heel onbekende maar ook schokkende ervaring!”

“Wie weet ontdek ik dit jaar zaken die ik de rest van mijn leven meeneem”

Het idee is niet helemaal nieuw. Een ander project van haar heette Groetjes uit Menen. Daarin deed Tine Moniek allerlei zaken die je normaliter tijdens een vakantie doet. Zo ging ze vissen en leerde ze pitjesbak spelen. Dat alles speelde zich af in Menen, voor haar nieuwe project zoekt ze het in de wijdere omgeving.

“Het moet wel haalbaar zijn”, zegt ze. “En ik mag een uitdaging ook weigeren. Een helikoptervlucht door de Grand Canyon heb ik inderdaad nog nooit gedaan maar is niet haalbaar. Leren naaien of een piercing zetten, dat zie ik ook niet zitten. De uitdaging mag niet te lang duren of iets blijvends achterlaten, zoals een piercing.”

Hokjes doorbreken

Wat dan wel? Tine heeft zelf wel een hoop ideeën maar het blijft in eerste instantie de bedoeling dat anderen haar uitnodigen. “Mijn vriend Ward nam me onlangs mee naar de voetbalmatch Roeselare tegen Tubize. Voor het eerst zat ik in zo’n volle tribune. Het bleef 0-0, maar de beleving was toch top. Ik schrok ook dat een voetbalveld zo groot was.”

“Verder op het programma staan een rondleiding in de abdij van West-Vleteren en een kennismaking met yoga maar ik heb nog een lange weg af te leggen. Van de 331 uitdagingen heb ik er nog maar 26 gedaan. Het idee is nu dat mensen mij uitnodigen om van alles uit te proberen, zaken te doen die ik nog nooit voordien deed. En zo een hele hoop wijzer te worden voor ik de leeftijd van 40 bereik.”

Iemand van dertig, veertig jaar leeft met oogkleppen op. In een bepaald stramien, vol gewoontes. Hij gaat werken, sporten, gaat op zaterdag kijken naar zoon of dochter die sport en zijn week is gevuld. Mensen leven in bepaalde hokjes, die wil ik met mijn project doorbreken.”

Stoeltjeslift

De uitdaging hoeft niet altijd wereldschokkend te zijn. Met iemand op de werkvloer staan bijvoorbeeld, zelfs een dag meewerken in een funerarium schrikt haar niet af. Het is wel de bedoeling dat de uitdager meedoet.

“Mensen leven in bepaalde hokjes, die wil ik met mijn project doorbreken”

“Iets wat me leuk lijkt is de stoeltjeslift te nemen naar de Rode Berg”, lacht Tine. “Wie weet ontdek ik dit jaar zaken die ik de rest van mijn leven meeneem. Ik hoop een groot aantal levenservaringen op te doen om zo als mens te blijven evolueren, met minder vooroordelen en mentaal veel rijker.”

(Stefaan Lernout)

Wie Tine wil uitdagen kan haar bereiken op haar Facebookadres. De opgedane ervaringen houdt ze bij in een boek of op haar blog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier