Tijs Van Canneyt bakt desembrood op een wel heel aparte locatie: de vroegere Waregemse stadsbib

Tijs Van Canneyt bij een mand vol van zijn ambachtelijk desembrood, gebakken in het keukentje van de vroegere stadsbib in cultuurcentrum De Schakel. © DJW
Redactie KW

Sinds een jaar bakt Tijs Van Canneyt desembrood in het keukentje van de vroegere stadsbib in cultuurcentrum De Schakel. Hij verkoopt die alleen op basis van bestellingen online. De klanten halen die aan een van de aangegeven ophaalpunten op. Intussen is de aannemer in Sint-Baafs-Vijve bezig met de bouw van Tijs’ woning, waar hij straks zijn passie wil voortzetten.

Extra Brood is de naam van zijn eenmansonderneming. “Het pure, ambachtelijke broodbakken interesseert mij”, aldus Tijs Van Canneyt. “Zoals het eigenlijk ooit bij aanvang gebeurde met natuurlijke desem, bloem, water en zout. Dat is de zuiverste vorm van brood. Dat wil ik ook zo houden. In het keukentje van de vroegere stadsbib bak ik die allemaal op bestelling. Wie er eentje wil moet dat online bestellen via de website van Extra Brood.”

Het is dankzij Biblab dat ik er in maart kon starten

De bestelde broden levert Tijs Van Canneyt af op de locatie die de klant zelf aanstipte en die er vanaf 14 uur kan afhalen.

Twintig partners

Daarvoor werkt hij samen met een twintigtal partners of vestigingen in Waregem, Dentergem, Roeselare, Kortrijk, Zwevezele, Tielt, Oostrozebeke, Wielsbeke en Gent. Die afhaalpunten groepeert hij per gemeenten of stad en levert daar de bestellingen op een vooraf vastgelegde weekdag af. Dat gebeurt altijd in de namiddag, terwijl hij in de voormiddag bakt.

Producten opslaan

“Het is dankzij het project Biblab dat ik er een atelier kon opstarten om te bakken”, dixit Tijs Van Canneyt. “Maar ook om er de nodige producten op te slaan. Januari 2018 ging Biblab van start en zelf begon ik er in maart aan. Dat gebeurde op aangeven van mijn vriendin. Nu ben ik al een jaar bezig en ik stel vast dat het lukt. Met Extra Brood wil ik toch nog een tijdje doorgaan. Dat zal dan in Sint-Baafs-Vijve gebeuren. We zien wel.”

Workshops

Klanten kunnen via de site een abonnement nemen op het desembrood. Voor één brood per week een maand lang is het 15 euro. Wie het eerst wil uitproberen kan een testbrood bestellen. Naast het ambachtelijke, natuurlijke bakken organiseert Tijs Van Canneyt workshops over hetzelfde onderwerp. Daarmee wakkert hij de belangstelling voor de oeroude vorm van broodbakken aan. Hij bereikt er ook geïnteresseerde mensen mee die het misschien thuis eens zelf zullen proberen. (DJW)

Alle info: www.extrabrood.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier