Tientallen katten sterven op de Venning, bewoners vrezen voor kattenhater

De voorbije weken werden meerdere katten dood aangetroffen op de Venning. Buurtbewoners maken zich ernstige zorgen en roepen politie én politiek op tot actie. © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Op de Venning, vlak bij het Kortrijkse indoor kartingcircuit, werden de afgelopen drie weken tientallen dode katten aangetroffen. Het gaat om zwerfpoezen, maar ook om katten met een baasje. Sluitend bewijs voor vergiftiging is er nog niet. Maar het rattenvergif dat inwoners in de buurt aantroffen, wijst zeker in die richting. “Veel buren durven geen aangifte te doen, uit angst om zelf een doelwit te vormen”, getuigt Nathalie.

Nathalie V.D. woont in een appartementje in de buurt en heeft zelf twee katten en een hond. Ze is een grote dierenvriend en trekt zich het lot van de poezen in de buurt dan ook erg aan. “Mijn eigen poezen lopen gelukkig niet al te ver weg. De ene is al 13 jaar en ligt liever in de zetel, de ander waagt zich niet verder dan ons gebouw. Ik mag er niet aan denken dat ze vergiftigd thuis zouden komen.”

Nathalie merkte een maand geleden ongeveer voor het eerst dat er iets mis was. “Ik was op wandel met mijn hondje en zag plots een dode kat liggen, het was duidelijk een huiskat. Ze lag in een rare positie, met haar mond een beetje open. Daar stelde ik mij al vragen bij. Ik heb toen overal aangebeld om te vragen van wie ze was. Ze bleek vlak voor de deur van haar eigenaar te liggen. Die heeft haar binnen gehaald en begraven.”

Zwerfvuilactie

Nathalie had wel al geruchten gehoord van iemand die katten in de buurt zou vergiftigen, maar in de wijk wordt wel meer geroddeld. “Ik heb daar dan ook niet lang bij stilgestaan”, vertelt ze. “Tot we op 17 maart met Kortrijk Kraaknet de buurt hebben opgeruimd. Bij het begin van de actie zag ik een goed verzorgd katje tegen de rand van een huis zitten. Ze zat vrij stil, maar liet zich niet aaien. Toen we twee uur later weer langskwamen lag het beestje dood. Dat is niet normaal voor een kat.”

Uiteraard willen we dat dit zo snel mogelijk stopt. De dader moet gevat én gestraft worden – Bert Herrewyn, schepen van Dierenwelzijn

Schepen Bert Herrewyn.
Schepen Bert Herrewyn.© a-TVK

In de dagen daarna werden nog meer gelijkaardige incidenten gemeld in de wijk. Toen Nathalie hoorde van een man in de buurt die al jaren de zwerfkatten onder zijn vleugels neemt dat ook hij al een zevental katten in dezelfde situatie had aangetroffen, trok ze aan de alarmbel. “Die zwerfpoezen zijn die man zijn leven. Hij is bang dat het asiel ze zou komen ophalen of dat hij een boete zou krijgen. Hij blijft dus liever anoniem. Maar ondertussen moet hij wel elke week met pijn in het hart verschillende katten begraven. Daarom heb ik de politie en de voorzitter van de sociale huisvestingsmaatschappij Maxim Veys verwittigd.”

Geen hulp van politie

“Zowel Maxim als onze wijkagent doen hun best, maar geen enkele katteneigenaar wil of durft aangifte doen”, aldus Nathalie. Dat lijkt te kloppen. Als wij gaan aanbellen bij een drietal huizen waar vermoedelijk enkele van de vergiftigde katten woonden, krijgen we overal het deksel, of in dit geval de deur, op de neus. “Ik zag enkele dagen geleden iemand brokken vlees rondstrooien op het Juweliersplein en bij de laatste dode kat die we vonden lagen roze korrels: rattenvergif. Je moet dus geen genie zijn om uit te vogelen dat die beestje vergiftigd zijn. Ik heb dan ook meteen de politie verwittigd in dat laatste geval. Die zijn ter plaatse gekomen en hebben de poes meegenomen. Ik had gehoopt dat zij bij een dierenarts konden laten vaststellen dat het wel degelijk om vergiftiging ging”, verzucht Nathalie.

Alleen leek de arm der wet zich er niet te veel van aan te trekken. Behalve een telefoontje naar de brandweer om het vergif op te ruimen en een duidelijk boodschap aan Nathalie dat ze zich verder niet met de zaak moest bemoeien, kwam het niet. Nathalie is dan ook de wanhoop nabij. Ze contacteerde al elke mogelijke instantie, maar tot nu toe schoot volgens haar niemand effectief in actie. “Veel mensen vrezen voor hun kat, maar durven niks zeggen uit angst om een doelwit te vormen. En de zwerfkatten kunnen natuurlijk niet voor zichzelf opkomen, maar dat wil niet zeggen dat iemand ze rustig mag uitmoorden. De politie beloofde wel meer patrouilles, maar als je weet dat ik al meer dan een jaar uitkijk op een groep drugsdealers vanuit mijn raam, kan je je daar al iets bij voorstellen.”

Bang voor kinderen

Nathalie vreest nu ook voor de gezondheid van de kinderen die vaak spelen in de buurt. “Er is in onze wijk niet zo veel te doen, veel van die gastjes spelen dus op het plein of in de straten in de buurt. Ik probeer hen zoveel mogelijk te waarschuwen om zeker niks in hun mond te steken. Maar het blijven kinderen. Ik vrees dat er pas iets gedaan zal worden als een van hen eindigt zoals die katjes. Maar dan is het natuurlijk veel te laat.”

Er werden het afgelopen jaar wel meer katten mishandeld in het Kortrijkse. Zo werd het zwarte katje Sprotje in een hete oven gestopt, de rechtzaak waarin de stad Kortrijk zich mee burgerlijke partij stelde, is lopende. Niet veel later gooide een student een kat uit het raam van zijn kot op de tweede verdieping. En in december stond de buurt rond OC De Wervel in Bellegem op zijn kop omdat iemand zeven straatkatten en enkele huiskatten ombracht. Toen klaagden Bellegemse buurtbewoners dat een tussenkomst van politiek en politie uitbleef.

Schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn (SP.A) is op de hoogte van het probleem op de Venning. “Wat we exact ondernemen, vertel ik liever niet. Maar de politie is op de hoogte, gaat intern overleggen en voert een onderzoek. We willen uiteraard dat dit zo snel mogelijk stopt en wanneer de dader gepakt, wordt hebben we ook alle intentie om die te straffen“, aldus een vastbesloten schepen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier