Tien jaar na FC Nerds is Sammy Lippens sensatie op Facebook

Af en toe gaat Sammy live op Facebook en mogen zijn fans hem alles vragen. © MVW
Redactie KW

Tien jaar na het populaire tv-programma FC Nerds is Sammy Lippens nog altijd de sympathiekste van het elftal van destijds. Een Facebookpagina over zijn deelname telt al 3.000 leden. “En daar komen nog bijna dagelijks 100 volgers bij. Onvoorstelbaar toch”, klinkt het.

Het tv-programma toonde het verhaal van een groep weinig sportieve nerds die tot een voetbalelftal werden gesmeed, met Johan Boskamp als coach. Sammy liet zich opmerken als de immer goedlachse en een tikkeltje naïeve jongeman met sappig Zults accent. Ook zonder heruitzendingen – wie het wil bekijken moet terecht op YouTube – veroverde Sammy een plaatsje in het collectieve televisiegeheugen. “Het was nooit mijn bedoeling om bekend te worden, maar kijkend Vlaanderen heeft er anders over beslist. Een BV? Dat hoor ik liever niet. Vroeger was dit misschien wel zo, maar nu ben ik gewoon Sammy.”

Livestream

Dat Facebook nu wild is van hem, is verbazingwekkend, misschien nog wel het meest voor Sammy zelf. “Ik ben die pagina gestart omdat ik regelmatig migraineaanvallen heb en minder persoonlijk contact kan houden met de mensen. Af en toe hou ik een livestream en dan mogen de volgers mij vanalles vragen. Ik dacht eerlijk gezegd dat er weinig respons zou zijn, het is ondertussen toch ook al weer tien jaar geleden. Af en toe spreken mensen mij nog wel eens aan op straat, maar de hype van toen is natuurlijk wel voorbij. Gelukkig maar, want vertrok ik destijds om 9.30 uur naar de bakker dan was ik pas om 11 uur weer thuis. Niet zo praktisch als je moet gaan werken. Het was een zware, maar geweldige tijd.”

Dankzij Johan Boskamp ben ik me gaan interesseren voor voetbal

“Waarom mensen zo dol op mij waren? Ik blijf altijd mezelf. Ik was toen naïef en dat ben ik nog wel een beetje, maar ik weet wanneer ik van me af moet bijten. Nu, de meeste reacties waren en zijn heel positief.” Tijdens het programma was Sammy een levenslustige vrijgezel, vandaag is hij getrouwd. “Gelukkig getrouwd”, valt hij in. “Maar mijn vrouw kende het programma niet en ik scherm mijn privéleven liever af.”

Sammy Lippens kende niets van voetbal, maar is inmiddels Esseveesupporter.
Sammy Lippens kende niets van voetbal, maar is inmiddels Esseveesupporter.© a-MVW

Vandaag voetbalt Sammy niet meer maar hij is wel een passief voetballiefhebber. “Dankzij Johan Boskamp ben ik me beginnen interesseren voor voetbal. Ik ben supporter van Zulte Waregem en ook van de Rode Duivels. Het allerleukste tijdens het programma was de finalewedstrijd die we tegen een team van gewezen Rode Duivels hebben gespeeld. Toen ik het veld opliep, scandeerden de supporters mijn naam, maar dat is volledig aan mij voorbij gegaan. Toen ik het later op televisie zag, heb ik een traantje gelaten. En het blijft me ontroeren, telkens ik het terugzie. Je naam door een stadion horen galmen, dat is toch zotjes?”

(GR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier