Tieltse zussen zijn de nieuwe dirigentes bij dameskoor Cantiamo uit Dentergem

Uiterst rechts Fien Vanneste met naast haar zus Julie, die een 30-tal enthousiaste zangeressen van Cantiamo voortaan begeleiden. © Foto vadu
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

Dameskoor Cantiamo kan zijn werking dan toch voortzetten. De zingende dames lanceerden net voor de zomer een oproep om een nieuwe dirigent(e) te vinden, omdat oprichtster Veerle Van Quickelberghe naar Frankrijk verhuisde. Net voor de start van het nieuwe werkjaar storten de zussen Fien en Julie Vanneste uit Tielt zich op die nieuwe muzikale uitdaging.

Cantiamo werd in 2009 opgericht. Het dameskoor bestaat tegenwoordig uit een 30-tal enthousiaste zangeressen. Zij komen wekelijks samen om te repeteren in een zaal boven het JOC. Even zag het er naar uit dat de dames hun werking mochten opdoeken omdat oprichtster Veerle Van Quickelberghe naar Frankrijk trok met de plannen om er een B&B te beginnen.

Meteen toegezegd

Ze bleven echter niet bij de pakken zitten en lanceerden een oproep naar een nieuwe dirigent(e). “En we kregen er twee voor de prijs van één“, grapt koorlid Vicky Van Wymeersch. “Eind augustus kwam er schot in de zaak toen iemand van de harmonie in Wakken de vraag aan de zussen Vanneste voorlegde. Zij zijn er immers ook in actief. Hij wist dat ze al lange tijd muzikaal actief waren en dat ze graag zingen. Gelukkig hebben ze meteen toegezegd en beschikken wij meteen over twee dames die alles in goede banen leiden. Daar zijn we uiteraard heel tevreden mee.”

Goede taakverdeling

De zusjes hebben alvast zin in hun nieuwe avontuur met Cantiamo. Julie Vanneste (22) werkt als opvoedster in Mivalti in Tielt en speelt onder meer hobo. Zus Fien Vanneste (21) werkt als bediende in Balta in Sint-Baafs-Vijve en speelt dwarsfluit.

“We zijn jonger dan heel wat koorleden, maar we zien dat absoluut niet als een struikelblok”

Dat ze nu met twee de uitdaging aangaan, heeft zo zijn redenen. “We vullen elkaar perfect aan“, vertelt Fien. “Ik ben muzikaal en technisch sterker en kan mij op de achtergrond volledig focussen op de technische kant en de justesse. Julie leidt alles in goede banen, brengt het geheel samen en staat dus letterlijk vooraan de maat aan te geven. Die taakverdeling ligt ons helemaal en op die manier kan je dus perfect met twee een koor dirigeren.”

Wederzijds respect

De vuurdoop van de zussen vond begin september plaats. “Tijdens die eerste repetitie was het nog even aftasten en moesten we zowel de dames als hun stemmen nog wat leren kennen”, vertelt Julie. “Ondertussen zijn we al veel beter op elkaar ingespeeld en weten we wie wat aankan. Op die eerste repetities stond ik ook nog voluit met mijn armen te zwaaien, terwijl ik daar ondertussen subtieler in geworden ben. Of we streng zijn? Als het moet wel, maar eigenlijk zijn we echt tevreden over het werk van de dames in het koor. En zitten ze er qua toon eens naast, dan is het zo. Ze kunnen er maar uit leren. En ja, we zijn jonger dan heel wat koorleden, maar we zien dat absoluut niet als een struikelblok. Er is wederzijds respect en iedereen luistert naar elkaar.”

Herdenkingsdag

De dames zitten niet stil en werken al meteen naar een doel toe. Op zaterdag 10 november dragen ze hun steentje bij aan de herdenkingsdag ‘100 jaar Wapenstilstand WOI’ in het JOC. Om 19 uur is er een mix van harmoniemuziek, koorzang, poëzie en verhalen. De organisatie is in handen van harmonie De Lustige Vrienden uit Oeselgem. Naast het dameskoor werkt ook mannenkoor Sint-Stefanus mee. “Door onze deelname kunnen we meteen naar iets toewerken en -groeien“, vertellen de zusjes. “Het was de ideale manier om goed uit de startblokken te schieten en samen aan een project te werken.”

Tickets voor het muzikale eerbetoon kosten 8 euro in voorverkoop en 10 euro aan de deur. Kinderen onder de 12 jaar mogen gratis binnen. Op de herdenkingsdag is er van 14 tot 18 uur ook een gratis tentoonstelling met militaire voertuigen, oorlogsmateriaal, schilderijen, miniatuurfiguren, historische kranten, gedichten, archiefdocumenten en memorabele foto’s. Meer info bij geertcarton@telenet.be of 0478 09 95 95.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier