Tieltse organist Tom Hoornaert viert 40-jarige carrière met concert in de kerk van Ardooie

Tom Hoornaert aan het orgel van de Sint-Martinuskerk in Ardooie, de plek waar het voor hem allemaal begonnen is en waar hij op 30 november concerteert om zijn 40-jarige loopbaan aan het orgel te vieren. © Foto TVW
Redactie KW

Orgelliefhebbers, aandacht: de Tieltse organist Tom Hoornaert viert op vrijdag 30 november zijn 40-jarige orgelloopbaan met een uniek concert in de kerk van Ardooie. Tom wil er zijn toehoorders bewijzen dat zijn favoriete instrument veel meer in zijn mars heeft dan liturgische liederen. “Met zo’n kleurenpalet doe je alle monden openvallen.”

Eerst een hardnekkig misverstand aanpakken. Tom Hoornaert mag dan wel elk weekend minstens drie misvieringen opluisteren, vooral in de Sint-Pieterskerk in Tielt: hij is organist, maar géén koster. Ergens een begrijpelijke misvatting, omdat nogal wat van zijn collega’s beide jobs combineren. “Een ander misverstand is dat een orgel alleen voor kerkelijke liederen staat. Maar je kunt er zó veel kanten mee uit en dat wil ik op 30 november ook bewijzen. Welk soort muziek je ook brengt: het orgel genereert een kleurenpalet dat alle monden doet opvallen.”

Deuntjes spelen na de mis

Toch leert ook een piepjonge Tom Hoornaert in kerkelijk verband het orgel kennen. “Toen mijn vader, die ondervoorzitter was van het Piuskoor in Ardooie, me meenam naar de zondagse mis in de Sint-Martinuskerk, raakte ik onder de indruk van het imposante orgel. Voor een kleine jongen lijkt het nog hoger en breder dan het al is. Voor mijn zesde verjaardag mocht ik mij er van toenmalig organist Robert Depicker eens aan zetten. Hij liet me na de eucharistievieringen wat deuntjes spelen, puur op het gevoel. En onder het motto: ‘klinkt het niet, dan botst het. Zoek het maar uit’.”

“Het bisdom betaalt almaar minder, je moet een beetje idealist zijn om dit nog te doen”

Acht à negen jaar was de ingeweken Tieltenaar toen hij volwaardige orgelles begon te volgen aan de academie van… Borgerhout. “Dat zat zo: Ardooienaar Joost D’Hont gaf daar les, maar kwam een leerling te kort voor een fulltime lesrooster. Dus liet hij me daar inschrijven, gaf Joost me hier les, maar ik hoorde mijn examens wel in Borgerhout af te leggen. Daar moest men het orgel voor mij aanpassen, want ik kon met mijn voeten niet aan het pedaal“, lacht Tom. Tijdens de weekends begeleidde een nog altijd erg jonge Tom Hoornaert het Piuskoor tijdens de weekendmissen in Ardooie.

Belgian Brass

Aan het Lemmensinstituut legde hij bij prof Luc Ponet de definitieve basis voor een succesvolle muziekcarrière. “Maar na die professionele opleiding van tien jaar was ik nog lang niet de muzikant die ik vandaag ben. Ik heb nog een cd’tje liggen uit mijn beginperiode waar ik bijna niet meer durf naar luisteren.” (lacht)

“Terugkeer naar symbolische plek, omdat carrière daar begonnen is”

Op vrijdag 30 november om 20 uur concerteert Tom Hoornaert in de kerk van Ardooie. “Voor mij nog altijd een heel symbolische plek, omdat mijn carrière daar begonnen is”, zegt hij. Tom staat er niet alleen voor, want hij nodigt een heleboel muzikale vrienden uit die tijdens zijn opleiding en loopbaan veel voor hem betekend hebben. “Dat zijn behalve Joost D’Hont en Manu Mellaerts ook de Ardooise Katrien Verbeke (pianiste Lemmensinstituut), organist-inspecteur Luc Ponet, tenor Stefaan Vandenbroucke en mijn vrienden van het kamerkoor Ultreya.”

Het orgel in combinatie met solozang, koor en tal van instrumenten: het wordt een heel gevarieerd concert van ongeveer anderhalf uur dat je meeneemt in een wereld van barokmuziek tot hedendaagse Scandinavische muziek. Toms dochters Astrid en Eva, die respectievelijk viool en hobo spelen, staan in voor de presentatie.

Tickets kosten 10 euro en zijn verkrijgbaar via organist.tielt@icloud.com.

Tja, intussen heeft de Tieltenaar natuurlijk zo veel ervaring opgedaan met optredens in onder meer Nederland, Hongarije, Portugal, Polen, Engeland, Zweden en Italië. “Afgelopen zomer concerteerde ik nog in Südtirol met het koperensemble Belgian Brass van Manu Mellaerts, eerste solotrompettist van de Muntschouwburg. De absolute Belgische top dus.”

Laatste generatie

Een ander gedenkwaardig moment voor Tom is dat hij onlangs de kans kreeg het gerestaureerde orgel van de Brusselse Bozar te bespelen. “Als een van de eerste Belgische organisten”, klinkt het trots. “Een uur had ik nodig alleen al om de computer achter het orgel te leren kennen”, zucht Tom lachend.

“Ik heb nog een cd’tje liggen uit mijn beginperiode waar ik bijna niet meer durf naar luisteren”

Dichter bij huis leeft hij zich zes dagen op zeven uit op de orgels van de Sint-Pieterskerk, Onze-Lieve-Vrouwkerk en Sint-Jozefskerk. “Ik prijs me gelukkig met onze deken Filiep, die me echt mijn ding laat doen. Want je mag de druk van de job niet onderschatten. Je kunt plannen wat je wilt, maar een overlijden kan je hele agenda overhoop gooien. En toch betaalt het bisdom almaar minder. Je moet een beetje idealist zijn om dit nog te doen. Daarom denk ik dat ik zowat tot de laatste generatie van organisten in de Kerk behoor”, rondt Tom Hoornaert af.

Privé

Tom Hoornaert, dinsdag 46 geworden en afkomstig uit Ardooie, woont in de Volderstraat in Tielt met zijn vrouw Annick Maes en hun dochters Astrid (18) en Eva (16).

Opleiding

Tom volgde het Lemmensinstituut in Leuven en de Muziekhogeschool in Maastricht, waar hij ook het diploma koordirectie behaalde.

Loopbaan

Hij werkt als organist in de Sint-Pieterskerk, is docent aan de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord en leidt onder meer de koren Cantiga en Ultreya. Die laatste vereniging richtte hij op, net als het musicalgezelschap Mathea.

Vrije tijd

Als het weer het toelaat, springt Tom graag op zijn koersfiets.

(TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier