Tieltse band Icarus: “Zalig om te spelen voor een publiek dat écht luistert”

We herkennen v.l.n.r. Tore Snauwaert, Jaron Roose, Cedric Demeulemeester, Bram Vandekerckhove en Sean Ghesquière. Siebe Duthoit ontbreekt op de foto. © Foto WME
Redactie KW

Vijf jaar geleden zag met Icarus een nieuwe band in het Tieltse het levenslicht. Een aantal toen nog heel jonge muzikanten besloten om samen muziek te gaan maken.

“Meer dan vijf jaar geleden begon de geschiedenis van Icarus eigenlijk bij Jaron Roose en Sean Ghesquière”, steken ze van wal. “Zij begonnen toen met een klein projectje. Het werd hen al snel duidelijk dat het leuker is om muziek te maken met een band dan met z’n twee.”

Uiteindelijk vervoegden ook Bram Vandekerckhove, Siebe Duthoit en Tore Snauwaert de groep. De muzikanten speelden een hele tijd onder die bezetting. “We voelden wel dat het eventjes zoeken en schipperen was met ons vijven. Op een dag kwam Cedric Demeulemeester onze repetitie binnengewandeld. Zo is de volledige band dan een beetje in zijn plooi gevallen.”

Heel wat banden

Dat net die zes samen een band zijn gaan vormen, berust niet helemaal op toeval. “De meeste onder ons kenden elkaar al. Tore en Siebe bijvoorbeeld zijn neven van elkaar, Bram en Jaron zijn allebei afkomstig van Meulebeke en Jaron, Siebe en Tore gingen ook nog eens naar dezelfde middelbare school”, leggen de bandleden uit. “Sean en Jaron leerden elkaar dan weer kennen via de Kazou-kampen en Cedric… Welja, die was er plots gewoon.” (algemene hilariteit)

“Het feit dat we allemaal studeren maakt het echt lastig om data vast te pinnen waarop gerepeteerd kan worden”

De band ging met de komst van Cedric van vijf naar zes leden en is ook in dezelfde bezetting gebleven. Ze gingen ook op zoek naar een naam. De keuze viel op Icarus. “Het was Jaron die met die naam kwam aanzetten en we vonden die allemaal mooi.” Zo eenvoudig kan het soms ook zijn.

Eclectische muziek

De bandleden houden er niet van om hun muziek onder een bepaald genre te schuiven. “Maar als er dan toch met genres moet gegoocheld worden, lijkt het ons best onszelf te omschrijven als pop-geïnspireerde indie/post rock. Dat is een hele mondvol, en dat moet ook, want we proberen een eclectisch geheel te vormen waarin elke stijl nog steeds voldoende ruimte geniet.” Sean is de vaste zanger en laat zich omringen door verschillende instrumenten: gitaren, basgitaar, drums, trompet en zelfs cello.

“Als je je eigen nummers maakt, zijn het allemaal een beetje je kindjes”

De afgelopen jaren bouwde de band al aan een uitgebreid repertoire. “Ieder bandlid heeft dan ook zijn eigen favorietjes. Als je je eigen nummers maakt, zijn het allemaal een beetje je kindjes. We passen ze soms wel aan achteraf, soms voor één concert, maar soms ook voor ‘altijd’. Het belangrijkste voor ons is dat we het nummer zelf graag horen en graag aan de man brengen. Toch zijn er natuurlijk altijd nummers die iets langer meegaan in een set dan andere. Intussen gebeurt het ook dat een paar van onze nummers herkend worden door het publiek: Wolfman bijvoorbeeld.”

De zes bandleden studeren nog, repeteren is dus niet zo eenvoudig. “Het feit dat we allemaal studeren maakt het echt lastig om data vast te pinnen waarop gerepeteerd kan worden. Ons streefdoel is toch om één keer per twee weken samen te komen voor een repetitie.”

Huiskamerconcerten

De band houdt zelf het meest van optredens op rustige locaties. “We vinden het fijn als ons publiek aandachtig kan zijn, zoals bijvoorbeeld tijdens een huiskamerconcert. Het is zalig om te spelen voor een publiek dat écht luistert en met volle teugen van onze muziek kan genieten. Onze frontman Sean krijgt het publiek altijd mee. Wie het zelf eens wil beleven, raden we aan om te komen kijken voor de full-Sean-experience“, lacht de groep. “Wie ons wil boeken, kan ons trouwens gerust contacteren om al wat nummers op voorhand te beluisteren.”

– De band Icarus werd opgericht in 2013 en bestaat uit Bram Vandekerckhove (22) uit Meulebeke aan de gitaar, Cedric Demeulemeester (22) uit Markegem op de drums, Jaron Roose (22) uit Meulebeke aan de gitaar, Sean Ghesquière (22) uit Wingene die de gitaar en zang voor zijn rekening neemt, Siebe Duthoit (21) uit Tielt op de trompet en Tore Snauwaert (22) uit Tielt op cello en basgitaar.

Hun meest memorabele optreden vond plaats in de Europahal in Tielt. “In april vorig jaar mochten we het voorprogramma van de Pink Floyd tribute band ‘Big One’ spelen. Ook de optredens in kleine cafétjes en in huiskamers blijven ons bij, want daar heerst er altijd een volledig andere sfeer.”

Hun grootste droom is goede muziek maken en veel optreden. “Als het toeschouwersaantal daarbij stijgt, is dat ook mooi meegenomen.”

– Icarus boeken kost 300 euro voor een set van ongeveer een uur.

– Info: facebook.com/Icarusband, soundcloud.com/bandicarus en vi.be/icarusband

(Lien Depauw)