Tielts sfeercafé ‘t Forum gaat de retrotoer op

Yves Ameye wil voortaan 't Forum een retrostempel geven. © Foto LVA
Redactie KW

Na een jaar wat zoeken naar een eigen identiteit heeft Yves Ameye de knoop doorgehakt en gaat hij met zijn sfeercafé in de Nieuwstraat meer dan ooit de retrotoer op. “Het was tijd om onze zaak te personaliseren en met een eigen toets uit te pakken.”

Een retroradio, een stapeltje Belgische Staatsbladen, oude grammofoonplaten aan de muur: wie in ‘t Forum in de Nieuwstraat binnenstapt, merkt het onmiddellijk: hier wordt een modern gerund café gekoppeld aan een heerlijke scheut retro. Yves Ameye en zijn partner Tine Spiessens, die een job in de gemeenschapsinstelling De Zande in Ruiselede heeft, stellen het goed.

“We kunnen zeker niet klagen. Als nieuwe horecabaas lag de nadruk in het het eerste jaar op het opbouwen en uitbreiden van het klantenbestand”, zegt Yves Ameye, zoon van Marc en Lily Veys. Met zulke vader en moeder verwonderde het niemand dat zoon Yves vroeg of laat met een eigen zaak zou starten. Zijn partner Tine werkte vroeger ook in restaurant De Crommenwal. “Goed volk binnenhalen, de rotte appels eruit: dat was de vorige maanden belangrijk. Je merkt dat ook Tieltenaren veel vaste gewoontes hebben. Na een jaar willen we nu onze zaak personaliseren, een eigen toets geven.”

Idee aan toog ontstaan

Dat is de retrotoets geworden. “‘t Forum blijft geschikt voor alle leeftijden, maar wat de muziek betreft focussen we op jazz, blues, rockabilly… Muziek uit de jaren 30, 40, 50. Het klopt niet als je hier binnenkomt en er staat geen oude muziek op. Oud heeft trouwens helemaal niets te maken met smaak of zo. Integendeel, een nummer van de The Ink Spots is voor mij een ideaal zenmoment”, knikt Yves. “Het gaat niet om de nostalgie op zich, nee. Het gaat om een eigen karakter, een eigen stempel. We blijven jong van geest, maar de retro krijgt nu de bovenhand. Het idee groeide aan de toog en ik was dat voorstel onmiddellijk genegen.”

De naam ‘t Forum blijft ook behouden. “Ja, iedereen weet het café liggen, hé. Het is een goede naam ook. Daar komen we niet aan. Het is goed zoals het is. Ook de leden van de wielertoeristenclub De Bicro’s houden hier van de gezelligheid. We zijn ook politiek neutraal. Ik trek me geen politiek aan, want ik ken er te weinig van“, besluit Yves Ameye met een lach.

(LVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier