Tieltenaren gooien hoge ogen op de Mondial met gouden parkieten en bronzen botvink

Trots toont Werner Dejonckheere zijn medailles. "Het kweken van parkieten is een fulltime job geworden. Met het oog op de Mondials leg ik mijn ambities ook steeds hoger." © Nele
Redactie KW

Werner Dejonckheere is een vogelliefhebber in hart en nieren. Zijn favoriete vogels zijn de Zuid-Amerikaanse pyrrhuraparkieten. Met de tamme huisvogels behaalde hij vijf keer goud en twee keer brons tijdens de Mondial 2019 in Zwolle. Marc Willemyns is dan weer een echte vinkenliefhebber. Hij behaalde in Nederland mooie resultaten met zijn botvink in de reeksen wildkleur en mutatie.

De Mondial is de grootste vogeltentoonstelling van de wereld. Ieder jaar vindt die op een andere locatie plaats. Dit jaar was men aan de 67ste editie toe en het hele gebeuren vond plaats in de IJsselhallen in het Nederlandse Zwolle. Er namen 24.985 vogels, onderverdeeld in 465 reeksen met een totaal van 26 landen, aan dit evenement deel. Een van de deelnemers was Werner Dejonckheere uit Tielt.

Palmares

“Het kweken van parkieten is een uit de hand gelopen hobby”, vertelt Werner. “Ik kweek het Zuid-Amerikaanse type, de pyrrhuraparkiet. Dat is een vogel met vele kleuren die heel tam kan worden en zo een echte huisvogel is. Ik kweek al geruime tijd parkieten en kameraden van mij stelden voor om deel te nemen aan een tentoonstelling in Lichtervelde. Mijn allereerste tentoonstelling werd meteen een schot in de roos. Ik viel in de prijzen en zo kreeg ik zin om voort te doen. Ik nam al deel aan de Gouden Ringshow in Roeselare en kwam vaak bovenaan de top te staan met mijn deelnemende parkiet. In 2012 nam ik voor het eerst deel aan de Mondial in Spanje. Ik behaalde toen één keer zilver en twee keer brons. In 2013 pakte ik tweemaal goud en eenmaal zilver. Jaar na jaar nam ik deel en behaalde telkens prachtige resultaten. In Nederland in 2015 was het een topeditie met vier keer goud en drie keer zilver.”

Eind februari begin ik te kweken om volgend jaar in Portugal te kunnen deelnemen – Werner Dejonckheere

“Dit jaar nam ik deel met 13 vogels onderverdeeld in zes verschillende reeksen”, gaat Werner verder. “Ik werd meervoudig wereldkampioen: vijf keer goud en twee keer brons. Ik heb nu een dubbel trots gevoel. Eerst en vooral door de knappe prestatie, maar ook dat ik dit resultaat in Nederland behaalde. De Nederlandse vogelliefhebbers maken de deelnemers steeds duidelijk dat zij het land van de parkieten zijn en ook alles afweten van hoe je die het best kweekt. Ik bracht daarin verandering. Een Belg heeft evenveel kennis over het kweken van parkieten. Dat heb ik alvast bewezen.”

Kweken voor Portugal

“De keuring gebeurt heel strikt. Aan de hand van een keurbrief worden er punten gegeven op de grootte, kleur, presentatie en tekening”, legt Werner uit. “Ik leerde al heel wat mensen kennen tijdens tentoonstellingen. In het Oost-Vlaamse Hamme leerde ik een koppel kennen en zij kochten bij mij parkieten. Met die vogels spelen zij nu mee en ze behaalden zelfs al zilver, brons en goud. Dat doet mij heel veel deugd en zo groeide onze vriendschap. Eind februari begin ik te kweken om volgend jaar in Portugal te kunnen deelnemen. Het kweken is een fulltime job geworden en ik hoop dat ik een goed kweekseizoen mag starten en zo goede resultaten in 2020 mag behalen”, besluit Werner.

Marc Willemyns:
Marc Willemyns: “Ik zal zeker nog eens deelnemen.”© Nele

“Als kind leerde ik de vinkensport via mijn vader, die intussen overleden is, kennen”, vertelt Marc Willemyns op zijn beurt. “Momenteel ben ik lid van De Roodborsten in Marialoop en al 35 jaar vinkenier op zang. Die passie is overgegaan naar tentoonstellingen bezoeken, het kweken van vinken en het meedoen aan wedstrijden. Eind 2018 won ik twee bronzen medailles tijdens de tentoonstelling Gouden Ringshow in Roeselare met twee wildkleurige botvinken.”

Moeder natuur

“Omdat ik zelf mijn vinken kweek, mocht ik deelnemen aan het allergrootste vogelfestijn Mondial 2019 dat dit jaar in Zwolle in Nederland plaatsvond”, gaat Marc verder. “Ik ging ernaartoe met vijf botvinken, drie wildkleurige en twee agaat, dat is een kleurmutatie. Met de agaat behaalde ik mijn bronzen medaille. Er was een heel strenge keuring op kleur, vorm, conditie en karakter van de vogel. Ik behaalde mooie punten. Dat heb ik grotendeels aan het goede kweekseizoen te danken. Als het kweekseizoen niet geslaagd is, is het enorm moeilijk om goede resultaten te behalen. Bij het kweken heeft moeder natuur nog altijd alles in handen en, naast de nodige kennis, moet je toch wel een beetje geluk hebben. Ik ben dagelijks bezig met het verzorgen van mijn vinken. Ik heb kweekvogels, speelvogels en tentoonstellingsvogels. In de toekomst neem ik zeker nog eens deel en ik hoop dan op een zilveren of gouden medaille.”

(Nele Sabbe)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier