Tieltenaar Peter Bruneel stunt met pop-uphotel in oude pastorie van Kanegem

Kok Wout Soete (links) en Peter Bruneel in de keuken van 'PopUp45'. © Foto WME
Redactie KW

Naar aanleiding van het tienjarig bestaan van zijn hotel in Frankrijk en zijn eigen 45ste verjaardag keert Peter Bruneel even terug naar zijn thuisstad Tielt. Hij opent er op 28 november een pop-uprestaurant en -hotel in de oude pastorie van Kanegem.

Peter Bruneel is geboren en getogen in Tielt en week tien jaar geleden uit naar Frankrijk om daar Résort Résidence Pierre te starten met zijn vrouw Heidi Huys. Ze belandden in de champagnestreek van Frankrijk in het stadje Rosières-près-Troyes en runnen er sindsdien een hotel dat dit jaar tien jaar bestaat. Toevallig valt dat gebeuren samen met Peters 45ste verjaardag en dat wil hij op een bijzondere manier vieren. “We leven en werken heel graag in Frankrijk, maar voor deze twee gelegenheden die toevallig samenvallen, keren we even terug naar onze streek waar we nog steeds veel vrienden hebben”, vertelt Peter.

45 activiteiten

Samen met zijn vrouw opent hij voor 45 dagen een pop-uprestaurant en -hotel in de oude pastorie in Kanegem. “Het krijgt de naam ‘PopUp45’ en dat mag heel letterlijk genomen worden. Het pop-uprestaurant en -hotel zal namelijk voor exact 45 dagen de deuren openen. In het restaurant wordt er plaats voorzien voor 45 klanten en bedragen alle menu’s en speciale acties ook 45 euro of een veelvoud ervan.”

Peter heeft daarnaast nog eens 45 activiteiten gepland, gespreid over twee jaar. Enkele daarvan zullen plaatsvinden in ‘PopUp45’, maar daarnaast regelde hij ook enkele uitstapjes zoals een weekendje naar Londen en New York.

“Bij de sluiting van ‘PopUp45’ komt Kool & The Gang optreden”

Het restaurant in Kanegem zal volgens Peter een culinaire totaalbeleving worden. “Iedere dag van de week staat er een activiteit gepland. Op maandag organiseren we steeds een culinaire bloemschikking, in samenwerking met de eigenares van de pastorie. Zij is gespecialiseerd in bloemschikken en op die manier leggen we ook een link tussen de twee steden waartussen we pendelen. Rosières staat bekend als een bloemenstad en Kanegem wordt het Bloemendorp genoemd. Iedere maandag is er dan plaats voor 45 mensen die een workshop koken en bloemschikken willen volgen. In die workshops zal er ook gewerkt worden met eetbare bloemen. De dinsdag zal er steeds samengewerkt worden met een gastchef. De woensdag kunnen de klanten à volonté genieten van allerlei lekkere bereidingen en de vrijdag wordt bijvoorbeeld fruits de mer-dag“, vervolgt Peter.

Voor de klanten die van iets verderop komen, is er ook de mogelijkheid om te overnachten. In de pastorie zijn vier slaapkamers, goed voor acht slaapplaatsen, ingericht. “Bij de sluiting van ‘PopUp45’ komt de Amerikaanse band Kool & The Gang optreden, bekend van het nummer ‘Celebration’. Dat is ook wat we willen doen, to celebrate good times“, oppert Peter enthousiast.

Tieltse horecafamilie

De passie voor lekker eten en drinken werd Peter met de paplepel ingegeven. Zijn moeder had haar eigen horecazaak ‘De Kleine Beer’ op de Vierhoek in Tielt. En ook zijn grootmoeder had haar eigen café ‘Batavia’ aan de Pittemsesteenweg. Het was voor Peter dan ook een evidente keuze om zijn studies aan te vangen in hotel- en toerismeschool Spermalie in Brugge.

Tieltenaar Peter Bruneel stunt met pop-uphotel in oude pastorie van Kanegem
© Foto WME

Na zijn opleiding volgde hij enkele stages in het buitenland, zoals in Duitsland. Zelf baatte Peter tot 1999 het restaurant Mokka uit in de Oude Stationstraat in Tielt, waar hij zijn vrouw Heidi leerde kennen. “Mijn vrouw en ik wilden graag iets anders beginnen. We gingen op zoek naar een pand in de Ardennen, maar daar was niks beschikbaar. Uiteindelijk zijn we in de buurt van Troyes beland. We zijn heel klein begonnen, met drie kamers. Ondertussen zijn dat er al 16 geworden en werden we bekroond tot een viersterrenhotel. We houden er alles heel erg familiaal en dat willen we ook in de pop-up doen.”

Streekproducten

In het hotel werkt het koppel graag met streekproducten en die lijn willen ze ook doortrekken in het nieuwe project. Zo zullen ze vooral gebruikmaken van producten van handelaars uit Tielt. “We zullen het vlees halen bij een beenhouwerij uit Tielt, maar ook de zuivelproducten en het brood komen uit de streek.”

“Toch willen we niet terugkeren, althans niet voor altijd”

In de winterperiode is het relatief kalm in het hotel en met deze pop-up zullen de twee Tieltenaars de minder drukke periode overbruggen. Het hotel zal voor 45 dagen de deuren sluiten. De twee werknemers uit het hotel, Wout Soete uit Oostende en Eva Sierens uit Gullegem, gaan mee met hen naar België. In de pop-up zullen zij dezelfde taken uitvoeren als in het hotel in Frankrijk.

De terugkeer naar Tielt is echter tijdelijk. “Ons hart ligt voor een deel in Tielt, we zijn er allebei opgegroeid en er wonen veel vrienden. Toch willen we niet terugkeren, althans niet voor altijd. We baten ons hotel in Frankrijk heel graag uit en dit project is eens iets anders. Het is bovendien mooi meegenomen dat we tegelijkertijd mijn verjaardag en het tienjarig bestaan van ons hotel kunnen vieren”, besluit Peter.

(Laura Quintens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier