Tielt maakt zich op voor Dwars door Vlaanderen dat Briek Schotte eert in Kanegem

Yves Lampaert won vorig jaar nog Dwars door Vlaanderen. © belga
Dries Bernaert

Wielerliefhebbers maken zich alweer op voor de klassiekers. Ook in Tielt kan je de wielergekte naar hartenlust opsnuiven. Op woensdag 3 april doet Dwars door Vlaanderen Tielt aan: de profs passeren door het stadscentrum en de dames starten op de Markt. Er wordt ook hulde gebracht aan Briek Schotte.

Op 7 september van dit jaar zou Briek Schotte 100 jaar geworden zijn. Daarnaast is het op 4 april, de dag na Dwars door Vlaanderen, 15 jaar geleden dat IJzeren Briek is overleden.

“Bovendien kon de Desselgemnaar, die in Kanegem werd geboren, zich tweemaal tot winnaar kronen in Dwars door België (1953 en 1955, red.). Met de eeuwwisseling werd die naam omgedoopt in Dwars door Vlaanderen, omdat we hoofdzakelijk in Vlaanderen rijden en omdat we afhankelijk zijn van Vlaamse sponsoring”, vertelt koersdirecteur Guy Delesie (62). “Als eerbetoon aan hem maken we met de heren elite een ommetje. Na de start in Roeselare rijden de renners naar zijn geboortedorp Kanegem om er kort halt te houden bij zijn monument. In 2020 bestaat Dwars door Vlaanderen 75 jaar. Dat jubileum gaan we uiteraard vieren. We zullen een historiek opmaken, waarin we vooral kunnen terugblikken op regenachtige edities. Hopelijk zit het dit jaar eens mee met de weersomstandigheden. Dat maakt het aangenaam voor iedereen.”

Na de start in Roeselare rijden de renners van Dwars door Vlaanderen naar Kanegem om er kort halt te houden bij het monument van Briek Schotte.
Na de start in Roeselare rijden de renners van Dwars door Vlaanderen naar Kanegem om er kort halt te houden bij het monument van Briek Schotte.© a-RN

Het parcours

De heren starten dus om 12.15 uur in Roeselare en worden vanaf 12.40 uur verwacht op grondgebied Tielt. Via de Pittemsesteenweg bereikt de wielerkaravaan het stadscentrum via de Deken Darraslaan, Ieperstraat, Markt en de Sint-Janstraat. De Ringlaan wordt gekruist en de renners bereiken Kanegem via de Galgenveldstraat en de Kanegemstraat. Daarna is het de beurt aan Aarsele met de doortocht in de Neringenstraat, Jules Van Ooststraat, Aarsele-Dorp, Vrouwenstraat en Sterrestraat. Via de Deinsesteenweg en de Zuiderring verlaten de renners Tielt op weg naar Oostrozebeke en Dentergem.

De dames starten dan weer officieus op de Markt om 13.15 uur. Even later starten zij officieel net over de Ringlaan aan het begin van de Galgenveldstraat en verlaten via de Zuiderring en de Wakkenstesteenweg het grondgebied van Tielt.

Verkeersafwikkeling

De doortocht van de heren en de start van de dames brengen een gewijzigde verkeerssituatie met zich mee. Hou er rekening mee dat het stadscentrum afgesloten wordt tussen 10.30 en 13.30 uur. Tussen 9 en 13.30 uur is er parkeerverbod op de Markt, tussen 10 en 13.30 uur is er een parkeerverbod op het parcours van de Deken Darraslaan, Ieperstraat, Markt, Sint-Janstraat en Nieuwstraat. Op het parcours in Kanegem en Aarsele is er een parkeerverbod tussen 11.30 en 13 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier