Tielt: “Kanegem vraagt meer daadkracht”

Het is een heel toepasselijk beeld : voorzitter én Krak 2017 Luc Vandenbroecke wordt op handen gedragen door alle bestuursleden van Gezinsbond Kanegem. En ook door alle Kanegemnaren. (Foto Wouter Meeus)
Lieven Vancoillie

‘Ik, inwoner van een kleine gemeente Kanegem, de Krak van Tielt? Met jouw hulp kan het’. Deze tweet stuurde Luc Vandenbroecke op 15 december de Twitterwereld in. Verwijzend naar onze Krakwedstrijd. Vandaag mag hij zich ook officieel Krak 2017 van Tielt noemen. “Het is een grote eer en een bevestiging van mijn jarenlange inzet”, zegt Luc.

Hoe sterk de gure wind ook in het landelijke Kanegem beukt en de winterse neerslag voor ongezelligheid zorgt, in Ter Kouter bij Luc Vandenbroecke en zijn al even lieftallige wederhelft Nicole is de warme gezelligheid voelbaar. De vrouw des huizes schenkt koffie en ook de Mercietjes liggen binnen handbereik. “Ik ben blij, heel blij, met deze erkenning. Dank u aan allen die op mij hebben gestemd. Ik had het niet verwacht. Om sterke kandidaten uit Tielt te kloppen, moet je toch iets betekenen.”

En dat doet Luc, al bijna 20 jaar. Onder meer als voorzitter van de Gezinsbond Kanegem. Een Krak word je niet. Je bent een Krak, of niet. Het toont ook hoe sterk het sociaal weefsel in het bloemendorp aan elkaar hangt. Toen zijn nominatie voor onze Krakwedstrijd bekend raakte, kreeg hij van veel Kanegemse verenigingen steun. “Ik wil ook alle bestuursleden en leden van de Gezinsbond danken. We tellen op vandaag 180 gezinnen en hebben de grootste penetratiegraad van Vlaanderen, wat betekent dat we procentueel de grootste Gezinsbond van Vlaanderen zijn. We organiseren heel wat activiteiten, maar doen meer dan dat. Waar we kunnen, steken we graag de handen uit de mouwen.”

“Ik zet me liever in voor de Gezinsbond dan een week met vakantie te gaan”

“Recent vervoegden twee nieuwe, jongere leden ons bestuur. Zo werken we aan de toekomst, dag na dag. Het is belangrijk om te blijven verjongen en vernieuwen. Onze bestuursploeg is ook heel divers samengesteld. We hangen als Gezinsbond uitstekend aan elkaar en zijn de grootste vereniging van Kanegem.” Die verbondenheid zorgt voor grote respons, wat ook blijkt uit deze uitslag.

man van de mensen

Luc en Nicole zijn beiden Oost-Vlamingen, maar integreerden zich uitstekend. “In 1989 werd ik bankier in Aarsele en Kanegem”, zegt Luc. Nicole werkt dan weer in Regina Pacis in Tielt. “Het was Patrick Devriese zaliger die mij bij de Gezinsbond heeft binnengeloodst.”

Hij mag dan al thuis als oudste op een landbouwbedrijf zijn opgegroeid, de boerenstiel zei hem niks. “Totaal niet. Dat was niks voor mij.” Hij is meer een man van de cijfers, als regent wiskunde, als bankdirecteur. “Nog meer van mensen”, zegt ook Nicole. “Ik werk liever voor de Gezinsbond dan dat ik met vakantie ga”, aldus Luc. “Ik hou zo van sociaal contact en werk graag met mensen. En, ik kan ook ‘dank u’ zeggen.”

De doornen van Kanegem

De deelgemeente van Tielt verwierf (inter)nationale bekendheid als bloemendorp. Het is er echter niet allemaal rozengeur en maneschijn. Met ‘De doornen van Kanegem’ trekken verenigingen onder een gemeenschappelijke koepel met een document naar alle politieke partijen om in de aanloop van de verkiezingen van oktober meer aandacht te vragen voor hun gemeente. “We moeten nog meer onze stem laten horen”, overtuigt Luc Vandenbroecke. “Het initiatief gaat uit van de Gezinsbond, maar de meeste Kanegemse verenigingen scharen zich achter de pertinente vragen die worden gesteld. Voor alle duidelijkheid: we richten onze pijlen niet in het bijzonder op de huidige bestuursmeerderheid, maar op alle partijen. Het o zo mooie dorp Kanegem werd de voorbije 20 jaar stiefmoederlijk behandeld en in slaap gewiegd.”

Het grootste pijnpunt is al jaren de niet meer aangepaste parochiezaal van Kanegem. “Dat is maar een van de doornen in de ogen van de Kanegemnaar. In de vorige CD&V-legislatuur was er ook een gesprek tussen het stadsbestuur en de Kanegemse verenigingen. Dat leverde te weinig op. Recent werden ook de plannen voor een uitgebreide parochiezaal uitvoerig aangekondigd en getoond, maar het project wordt doorgeschoven. Het moet wat ons betreft een van de belangrijkste prioriteiten in de volgende legislatuur worden.”

Of onze Krak dan niet beter zelf de handschoen opneemt en in de lokale politiek stapt. “Die vraag tot politiek engagement werd al door de meeste partijen gesteld”, lacht Luc. “Nee, ik doe het niet. Ik stap nooit in de politiek. Ik heb de indruk dat het er wit of zwart is. Ook in de Gezinsbond ben ik een brugfiguur, iemand die het compromis zoekt. De politiek zou me zeker niet liggen. Ik spreek tegen iedereen en luister naar argumenten van anderen. Ik ben tegen iedereen vriendelijk”, wat zijn vrouw Nicole beaamt. “Ik steun Luc in alles wat hij doet. Ik ben er ook graag bij om te helpen. Luc in de politiek? Dat zou ik ook niet graag hebben.”

Bio Luc Vandenbroecke

Privé

De 54-jarige Luc groeide op een landbouwbedrijf in Poeke op. Hij is getrouwd met Nicole Van Rijckeghem en is vader van twee kinderen Nele en Simon.

Opleiding en loopbaan

Na zijn middelbare school in Deinze studeerde hij in Sint-Niklaas af als regent wiskunde. Hij stond nooit voor de klas, maar bouwde een carrière in het financiewezen op. Toen hij in 1989 bankier in Aarsele en Kanegem werd, kwam hij in Kanegem wonen. Hij is nu directeur van het Belfius-kantoor in Wingene.

Vrije tijd

In 1999 werd hij voorzitter van de Gezinsbond Kanegem. Hij is onder meer nog lid van het Sint-Bavokoor.

Lees de verhalen van alle Kraks van West-Vlaanderen op www.kw.be/krak