Thuis in de Sint-Janswijk: "Dit is een wijk met heel veel contrasten"

10/08/18 om 10:00 - Bijgewerkt op 09/08/18 om 10:48

Wie vanop de Kortrijkse Grote Markt vijftien minuutjes in Zuidoostelijke richting wandelt, komt terecht in de Sint-Janswijk. Het centrale Sint-Jansplein en het aangrenzende Prinses Marie-Joséplein waren de 'places to be' tijdens de recente hittegolf. Beiden worden omringd door bomen van tientallen jaren oud, die zorgen voor schaduw en de daar bijhorende koelte. De wijk was oorspronkelijk bedoeld voor de wat rijkere Kortrijkzaan. Maar tegenwoordig is er een groot verschil tussen duurdere en goedkopere huizen.

De buurt met de fiets verkennen, lijkt een goed idee. Alleen wordt het Sint-Jansplein omringd door kasseien. Prachtig om te zien, maar nogal hobbelig om over te fietsen. Wie vanop het Prinses Marie-Joséplein naar links de Jan Breydellaan in hobbelt komt langs Bakkerij Claeys van Rik en zijn vrouw Caroline. Het is een gewone werkdag, maar toch zijn Rik en Caroline te vinden in hun grote tuin samen met hun hond, kat, konijn, twee schildpadden, vijf kippen en tientallen vogels. "We bakken hier al 30 jaar brood", vertelt Rik. "Maar de laatste jaren kopen mensen hun brood liever in de supermarkt dan bij een bakker, dus hebben we beslist om het wat rustiger aan te doen. Wie een broodje wil, kan er een uit de automaat voor de deur komen halen. Ze zijn altijd vers. Op zondag zijn we wel nog open."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!