Thomas Buyse maakt zes zitbankjes en een tafel voor beurs in Kortrijk Xpo

Thomas Buyse levert voor de Amazings Art Experience enkele zitbankjes en zelfs een tafel in Legoblokjes. © LOO
Axel Vandenheede

Zitten op een bankje dat van Legoblokjes is gemaakt? Dankzij Thomas Buyse kan het straks op Amazings Art Experience in Kortrijk Xpo. “Ik droom ervan om een eigen huis te hebben met een trap in Lego”, vertelt de interieurarchitect.

Op zaterdag 30 juni opent Dirk Denoyelle zijn Amazings Art Experience in het Meeting Center van Kortrijk Xpo. De Antwerpenaar met Roeselaarse roots pakt dan uit met liefst 2.000 vierkante meter Legoplezier en -verwondering. Daarbij krijgt hij niet alleen de hulp van zijn team, maar ook van Thomas Buyse. De 23-jarige Lauwenaar, die tot voor kort in Waregem woonde, maakte een aantal zitbanken waarvan de poten gemaakt zijn uit… Legoblokjes. Elke zitbank bestaat verder uit een houten plank en een metalen frame dat de poten ondersteunt.

“Of ik al een nieuw project heb? Ik zou in de toekomst graag iets doen met Lego en verlichting”

“Het gaat om zes zitbanken”, vertelt de interieurarchitect die bij Trap2 in Harelbeke aan de slag is. “Bovendien ben ik nog bezig met een Legotafel die op Amazings in de televisiestudio zal staan en waar iedereen een filmpje zal kunnen opnemen.”

“Ik hanteer altijd hetzelfde principe voor een poot: ik maak een soort van boog uit Legoblokjes. Nu heb ik dat al onder de knie, maar in het begin heb ik toch lang gezocht naar de beste manier om zo’n poot te maken. Ik ben begonnen met een schets en daarna heb ik het ontwerp op punt gezet. Maar alles in de praktijk omzetten de boog effectief bouwen was ook niet eenvoudig.”

Werkmateriaal

Zijn passie voor Lego dateert niet van zijn kinderperiode, aldus nog Thomas. “Ik heb als kleine jongen wel met Legoblokjes gespeeld, maar ik was er niet weg van. Dat is veranderd toen ik in het hoger onderwijs terechtkwam: als interieurarchitect werkten we sommige opdrachten uit met Legoblokjes omdat je daar veel zaken mee kunt doen en uitproberen. Bovendien hebben die blokjes een strakke look. Zo is de fascinatie voor deze bouwstenen gegroeid.”

Omdat Dirk Denoyelle al een aantal jaar met Lego bezig is, contacteerde Thomas hem en zo ontstond de huidige samenwerking. “Ik heb op goed geluk een mailtje naar Dirk gestuurd en ik was eigenlijk een beetje verbaasd dat ik antwoord kreeg. We hebben elkaar daarna een paar keer ontmoet en hij heeft me de nodige Legoblokjes gegeven toen ik hem mijn ontwerp voor een zitbank voorstelde.”

Thomas stelt dat snel bleek dat Dirk Denoyelle en hij op dezelfde golflengte zitten. “We zien Lego allebei als iets om kunst mee te creëren. We gebruiken die blokjes eigenlijk gewoon als werkmateriaal. Net als bijvoorbeeld een schilder dat met verf doet.”

“Ik hoop alvast dat de bezoekers van de tentoonstelling er niet alleen op zullen zitten, maar dat ze de zitbanken ook mooi zullen vinden en erdoor verrast zullen zijn. Van een bankje verwacht je niet dat de poten uit Lego bestaan, toch? Schrik dat de bankjes het zullen begeven, moeten de mensen niet hebben: de blokjes zijn aan elkaar gelijmd. Met dank aan mijn neef Kevin en zijn vriendin Celine, die dit minutieuze werkje voor hun rekening namen.”

Trap uit Lego

Die extra hulp was trouwens meer dan welgekomen voor de Legobouwer. “Om één poot te bouwen heb je 1.316 blokjes nodig en ben je een tweetal uur bezig. Reken dus maar uit hoe lang je nodig hebt om 24 poten te bouwen. En dan moet je nog het metalen frame en de houten plank bevestigen. Ook in de Legotafel kroop al heel wat tijd: de poten zijn een stuk groter en breder…”

In afwachting van de commentaren op zijn Lego-banken en -tafel broedt Thomas al op nieuwe plannen. “Er zit inderdaad nog een en ander in de pijplijn”, vertelt hij met een mysterieus lachje. “Zo zou ik graag eens iets proberen met Lego en verlichting. We zien wel… (korte stilte) Ik ben ook al aan het nadenken over een eigen woonst. Als ontwerper zou ik graag zelf een huis bouwen. Met enkele containers als basis. En een trap in Legoblokjes.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier