Theaterfietstocht over het leven van de Torhoutse oorlogsrebel Arthur Naeyaert

Van links naar rechts schepen van Cultuur Lieselotte Denolf, Kurt Persyn (bestuurslid heemkring en coördinator werkgroep Wereldoorlogen), voorzitter geschied- en heemkundige kring Het Houtland Hendrik Vandeginste, theatertochtregisseur Dirk Denys, Jef Vackier (lid heemkring) en Daniël Lansens (lid heemkring en gids Arthur Naeyaert Fietsroute). © Foto JS
Johan Sabbe

Arthur Naeyaert liet in 1914-1918 als Torhoutse oorlogsrebel van zich horen en honderd jaar later doet hij dat nog eens. Op zondag 26 augustus, aansluitend op het Ontbijt op de Markt, heeft een groots opgezette theaterfietstocht plaats onder de welluidende titel: ‘t Is Thuur mezienke! Acht groepen van telkens maximum 45 mensen kunnen ervan genieten.

De organisatie van de theaterfietstocht gebeurt door de plaatselijke geschied- en heemkundige kring Het Houtland met ondersteuning van onder meer het stadsbestuur, Ginter, de Vriendenkring van de Brandweer, Het Frontparadijs uit Lichtervelde en Sport Vlaanderen. Het concept werd bedacht door de Torhoutenaren Jef Vackier, die een boek over de avonturen van Arthur Naeyaert geschreven heeft, en Daniël Lansens, de gids tijdens de Arthur Naeyaert-fietstochten die geregeld plaatshebben. Heel wat acteurs en figuranten werken aan het project mee.

Schrik der Duitschers

Arthur Naeyaert stond tijdens de Eerste Wereldoorlog bekend als de Schrik der Duitschers. Hij daagde de bezetter uit, leefde ondergedoken, werd meerdere keren gevangengenomen, maar ontsnapte ook telkens uit de klauwen van de vijand. “Wie zich afvraagt wie die fameuze Torhoutse rebel was, mag op de theaterfietstocht van 26 augustus zeker niet ontbreken”, vindt auteur Jef Vackier. “Was hij een spion, een paardendief, een moordenaar, een uitdager van het lot of een soldaat zonder uniform? Op acht historische stopplaatsen in Torhout brengen dertig acteurs, actrices en figuranten diverse passages uit Arthurs verhaal. Het wordt een afwisselend en opwindend schouwspel in een regie van Dirk Denys uit Loppem.”

“De theaterfietstocht sluit aan op het tweejaarlijkse Ontbijt op de Markt. We voorzien acht groepen van maximum telkens 45 fietsers. De eerste vertrekt om 10 uur nabij het Kasteel Ravenhof en daarna start om het halfuur een groep, dus de laatste om 13.30 uur. Er rijden twee begeleiders mee. De afstand bedraagt 25km en de tocht duurt vier en een half uur. Op de stopplaatsen doen de acteurs hun ding en worden er consumpties aangeboden.”

De acht stopplaatsen

Vooreerst wordt aan het oud-stadhuis op de Markt verteld en uitgebeeld hoe de gevangengenomen Arthur Naeyaert uit een vensterraam van het gebouw wist te ontsnappen. Vervolgens gaat het naar de zogenoemde Nieuwe Reke in de Oostendestraat, waar Arthur in het pand met het huidige huisnummer 258 woonde. Acteurs vertolken er familieleden van Tuur, die vertellen over de aanslag op een Duitse officier, de moord op René Vermeersch en de tweede gevangenneming van de Torhoutse rebel.

Ook café Nieuwenhove in de Langenhoekstraat is een stopplaats. Daar gaat het onder andere over paardensmokkel. Aan waar ooit café Het Nieuw Fabriekske is geweest nabij de huidige Campus Eureka in de Rijselstraat wordt het verlovingsaanzoek van Arthur uit de doeken gedaan, plus de moordaanslag op Miel David aan de Breskens. Er wordt tevens een marktlied gezongen.

Op het Rozenplein op de wijk De Goede Herder laait het vuur hoog op, want Arthur Naeyaert steekt er een barak met munitie in brand. Café De Cijns in de Korenbloemstraat is de zesde stop. Daar weerklinkt het verhaal van de laffe moordaanslag op Odiel Pleysier, de boezemvriend van Arthur. Vervolgens wordt er halt gehouden bij het Missiehuis Scheut voor een volgende episode.

Ten slotte houden op de Markt een Duitse luitenant en zijn ordonnans een paradetocht te paard langs het stadhuis en de Duitse wachten. Er wordt verteld hoe de onverbeterlijke Tuur de Duitsers nog maar eens in hun hemd zette.

Deelnemen aan de theaterfietstocht kost 20 euro, de begeleiding, de acts en zes consumpties inbegrepen. Iedere deelnemer dient zich apart in te schrijven met vermelding van naam, adres, telefoonnummer en mailadres. Dat kan via www.uitinvlaanderen.be en het zoekwoord ‘Naeyaert’ of via mede-initiatiefnemer Jef Vackier, 050 21 19 45, 0479 05 49 70.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier