Ter Wallen in Izegem krijgt tweede leven als bed & breakfast

© (foto Frank)
Philippe Verhaest

Het statige kasteel Ter Wallen snijdt deze zomer een nieuw hoofdstuk aan. Laurence Vansteenkiste brengt er een moderne bed & breakfast in onder, met respect voor de geschiedenis van de unieke locatie in hartje Izegem. “We mikken zowel op zakenmensen als toeristen”, klinkt het.

Al ruim een eeuw is het kasteel Ter Wallen een begrip in Izegem en de wijde omgeving en nu krijgt de plek een nieuwe en eigentijdse invulling. De bvba Steenhuyse kocht het statige complex en Laurence Vansteenkiste (26) uit Lendelede opent er deze zomer een stijlvolle bed & breakfast. “Om het kasteel en het park in zijn authenticiteit te kunnen bewaren, werd op zoek gegaan naar een correcte invulling”, verduidelijkt de zaakvoerder. “Een B&B is daar het perfecte antwoord op.”

Laurence heeft een diploma hotelmanagement op zak en deed de voorbije jaren een pak ervaring op in verschillende gerenommeerde hotels. “Maar het was altijd mijn grote droom om een eigen zaak te starten en deze kans kon ik niet aan mij voorbij laten gaan. Ik hou van het contact met de mensen, ontvang graag gasten en leg hen met plezier in de watten.”

Vanuit Izegem kan je de brede regio ontdekken, maar de stad heeft ook zelf flink wat troeven

B&B Ter Wallen start met zes volledig uitgeruste kamers. “Daarbij zullen moderne toetsen hand in hand gaan met de geschiedenis van dit gebouw”, benadrukt ze. “Uiteraard is er telkens een badkamer en dressing voorzien.”

Zwembad en terras

Op de gelijkvloerse verdieping zullen onze gasten kunnen genieten van de lichtrijke salons, bar en ontbijtruimte. We zijn ook van plan om ontbijten aan te bieden aan mensen die hier niet overnachten. Gewoon vooraf reserveren en je kan bij Ter Wallen genieten van een rijkelijk ontbijtbuffet. Ook het prachtige terras en zwembad integreren we in het concept en het zicht over het park met eeuwenoude bomen en grote vijver is ronduit uniek.”

B&B Ter Wallen mikt tijdens de week op zakenmensen. “De regio Izegem-Roeselare telt enorm veel bloeiende bedrijven waar mensen uit binnen- en buitenland op afkomen. Tijdens de weekends trekken we voluit de kaart van het toerisme. Mensen kunnen vanuit Izegem bijvoorbeeld Gent of Brugge ontdekken, maar ook Izegem zelf biedt heel wat troeven. Eperon d’Or is meer dan de moeite, maar ook de kastelen Blauwhuis en Wallemote zijn een bezoekje waard. En de vele cafés en restaurants, waaronder het Bierkasteel, zijn niet te versmaden.”

Laurence Vansteenkiste verhuist binnenkort ook zelf naar het kasteel, waar ze als gastvrouw zal fungeren. “Ik ben nog op zoek naar enkele mensen om ons team te vervoegen, zodat we er vanaf deze zomer helemaal kunnen in vliegen”, besluit ze.

Kasteel met een roemrijke geschiedenis

Het kasteel Ter Wallen is een icoon in Izegem. Het werd in 1906 gebouwd door Joseph Van Naemen en Suzanne Vanden Bogaerde op de locatie waar tot dan de hofstede De Rode Poort te vinden was. De benaming verwijst naar de wallen rond de voormalige hoeve. In 1913 keerde Joseph Van Naemen echter terug naar zijn geboortestad Sint-Niklaas en werd het kasteel verhuurd aan de uit Frankrijk gevluchte Zusters Ursulinen van Blois.

Zij richtten het als pensionaat in en gaven er onderwijs aan kinderen van de Izegemse burgerij. In de zomer van 1917 werd Ter Wallen dan weer ingericht als militair hospitaal voor Duitse soldaten. Uiteindelijk kwam het kasteel in handen van de familie Wybo. Zij stelden het tot 1985 open als gelegenheidsrestaurant en werd daarna gebruikt als privéwoning.

Leuk weetje: afscheidnemend Vlaams minister-president Geert Bourgeois vierde er nog zijn huwelijksfeest.

Info via de Facebookpagina van B&B Ter Wallen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier