Tentoonstelling vondsten Hill 80 in Kemmel

Schepen Etienne Cloet bij een van de vitrinekasten in het bezoekerscentrum in Kemmel. © EF
Redactie KW

In Het Perron in Ieper werden de archeologische vondsten van de site Hill 80 voorgesteld aan ruim 200 mensen die eerder hadden ingetekend op de crowdfunding om dit onderzoek mogelijk te maken. Een deel van de vondsten wordt nog tot eind dit jaar tentoongesteld in het bezoekerscentrum in Kemmel.

In de tentoonstelling worden de vondsten in drie groepen ondergebracht. Er zijn de vondsten gerelateerd aan de Eerste Wereldoorlog, de voorwerpen die verwijzen naar de molensite en stukken over voormalige bewoners van de gronden aan de Kapellerie in Wijtschate. “Velen hadden gedacht dat we hier heel wat zouden terug vinden van de Mijnenslag uitgevochten op deze heuvelrug in juni 1917, maar we vonden ook heel wat Franse spullen terug die stammen uit het begin van de oorlog. Er zitten wel wat mooie vondsten bij, zoals bajonetten en een helm. In een kelder hebben we zelfs een intact wijnglas gevonden, wat uniek is”, zegt archeoloog Simon Verdegem.

“Na inventarisatie volgt beslissing over uiteindelijke bestemming van de collectie”

“Tijdens de werken werden er ook al 40 stoffelijke resten gevonden van Duitse soldaten. Daarnaast is er een botermes bovengekomen, enkele vorken en veel scherven van borden en kopjes.”

De werken startten in de maand april en liepen op 13 juli af. “We hebben al heel wat kunnen inventariseren. Eenmaal deze klus geklaard is, zitten we nog eens samen met de gemeente in verband met de uiteindelijke bestemming van deze collectie. Ook het erfgoeddepot in Ieper is een optie”, aldus nog Simon Verdegem.

Wegeniswerken

Om het archeologisch onderzoek te starten, zochten de initiatiefnemers 140.000 euro. Het zag er lang naar uit dat het niet zou lukken, maar uiteindelijk bracht de crowdfunding bijna 180.000 euro op. Ruim voldoende dus om de site bloot te leggen. Het meeste geld kwam uit de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, gevolgd door ons land en Duitsland. In totaal doneerden 2.627 mensen samen een bedrag van 178.891 euro.

Inmiddels zijn de wegeniswerken op de site gestart om aansluitend te starten met de bouw van 29 woningen. (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier