Ten Bunderen in Moorslede hoopt jongeren dichter bij de bevolking te brengen

Fietsenmaker Patrick Plyson is tevreden over de inzet en het werk van Tristan, een jongeman met autisme. (foto JS) © (foto JS)
Redactie KW

De 19-jarige Tristan Laureys heeft autisme. Drie keer drie uur per week helpt hij mee in de fietsenzaak van Patrick Plyson in de Stationstraat. Voor Patrick een welgekomen hulp, voor Tristan een kinderdroom die waar wordt.

Tristan Laureys uit Bovekerke bij Koekelare verblijft op het internaat van Ten Bunderen, de school in de Stationstraat in Moorslede. Zijn schoolperiode zit er op, maar Ten Bunderen vangt de jongeman tijdens de week in een van de verschillende leefgroepen op.

Onmiddellijk klik

“Vorig jaar sprong ik samen met een begeleider binnen in de winkel van Patrick, vlakbij onze school. Het leek me leuk om enkele uren per week mee te kunnen helpen. Al van kinds af aan droom ik ervan om fietsen te herstellen”, aldus Tristan die autisme heeft.

Fietshersteller Patrick, die zelf heel actief is binnen het sociale leven in de gemeente, vond het een goed idee. “Ik voelde onmiddellijk ook een klik tussen Tristan en mij. Zelf ben ik ook uit Koekelare afkomstig. Dat schept wel een band.”

Inmiddels werd het aantal uur dat Tristan als vrijwilliger bij Patrick aan de slag is, al uitgebreid naar drie namiddagen van drie uur. Tristan pakt in de fietsenzaak onder andere de nieuwe fietsen uit, maar mag zelf ook aan de tweewielers sleutelen. “Tristan mag serieuze werken uitvoeren en hij doet dat goed. Ik merk echt dat hij gepassioneerd is door fietsen.” Patrick probeerde Tristan ook enkele belangrijke waarden aan te brengen en slaagde daar ook in. “Zo leerde ik Tristan bijvoorbeeld op tijd aanwezig te zijn.”

Dichter bij bevolking

In het kader van de Week van de Vrijwilliger toont de samenwerking tussen Patrick en Tristan hoe bewoners scholen of voorzieningen kunnen helpen. “Eigenlijk doen we allebei aan vrijwilligerswerk. Tristan komt me hier helpen en ik geef hem een zinvolle dagbesteding”, legt Patrick uit.

Binnen Ten Bunderen, dat onderdeel uitmaakt van oc Sint-Idesbald, zoekt men nog bewoners of initiatieven uit Moorslede waar de jongeren een handje kunnen helpen. “We willen met onze jongeren meer onder de bevolking komen. In Dadizele lukt dat goed met Mariënstede, maar ik denk dat dit ook in Moorslede met Ten Bunderen kan werken. Onze jongeren kunnen bijvoorbeeld helpen met senioren die hulp nodig. Ook bewoners die talenten willen delen zoals naaien, fietsen of wandelen met onze jongeren zijn meer dan welkom”, aldus Evelin Degrande, begeleidster van een leefgroep van Ten Bunderen. (BF)

Wie een beroep wil doen op de jongeren kan contact opnemen met Ten Bunderen via 051 57 52 90.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier