Tegen start kerstvakantie moet definitieve dakisolatie De Blekkaard in Assebroek er liggen

© Davy Coghe
Redactie KW

Sinds het weekend van 27 oktober kampen enkele bewoners van De Blekkaard in Assebroek met hevige waterschade als gevolg van renovatiewerkzaamheden. “Bij het uitvoeren van de dakwerken, werden enkele fouten gemaakt”, zegt schepen Dirk De Fauw (CD&V).

De desbetreffende woningen zijn eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij Vivendo en moesten worden voorzien van voldoende dakisolatie, zoals wettelijk verplicht vanaf 2021. “Dat geldt zowel voor de hellende als de platte daken. Vivendo stelde daarvoor een planning op, waarbij de werken aan de 29 woningen zich eerst zouden toespitsen op alle hellende daken en daarna de platte daken“, stelt schepen De Fauw, als antwoord op de interpellatie van gemeenteraadslid Hugo De Bondt (N-VA), die het probleem van de waterellende aankaartte tijdens de gemeenteraad van 26 november.

De werken omvatten onder meer het afschieten van een betonlaag over een dikte van ongeveer 10 à 15 centimeter en het volledig isoleren en het opnieuw afdichten van het dak. “Omdat het gaat over een overheidsopdracht, zijn wij wettelijk verplicht om de werken te gunnen aan de goedkoopste aannemer. Wij kregen een aannemer toegewezen die naar het oordeel van de architecten én dat van de administratie van Vivendo beschikte over de nodige capaciteiten”, zegt De Fauw. “Op het laatste moment schakelde deze echter een onderaannemer in.”

Normaal gezien moest de aannemer de werken woning per woning uitvoeren: het dak van één woning afschieten en dan onmiddellijk een voorlopige afdichting uitvoeren. “Er werd echter eerst beton afgeschoten bij zo’n negen woningen. Volgens het lastenboek moest een voorlopige afdichting worden geplaatst vooraleer de definitieve afdichting werd uitgevoerd, maar die voorlopige afdichting heeft de aannemer nagelaten te plaatsen, waardoor er waterinsijpeling ontstond in zeven woningen.”

Volgens De Fauw hadden zowel de architecten als de werfleiders van Vivendo beter toezicht moeten houden op de werken. “Wij zijn er echter van overtuigd dat vooral de aannemer hier in de fout ging.” Ondertussen wordt alles in het werk gesteld om de definitieve dakisolatie klaar te krijgen bij de getroffen woningen. Dat moet gebeuren tegen de start van de kerstvakantie, want daarna worden de werken tijdelijk stilgelegd. Of alles tijdig klaar geraakt, is dus nog even afwachten.

(EVDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier