Tank van Poelkapelle trekt de Noordzee over dankzij steun van Nederlands bedrijf en lokale inwoners

© TP
Redactie KW

Door een gulle gift van een Nederlands bedrijf kan de tank van Poelkapelle straks opnieuw rijden en deelnemen aan een tankfestival in Engeland. Voor de volledige afwerking zamelden lokale inwoners geld in met een minikerstmarkt.

Na 14 jaar vrijwilligerswerk en een investering van 120.000 euro is de replica van de Mark IV-tank van Poelkapelle bijna afgewerkt, maar ze kan voorlopig niet rijden. “De tank begon het vorig jaar al een beetje moeilijk te krijgen, want de hydraulische pompen waren versleten”, vertelt vrijwilliger Stijn Butaye. “Deze twee pompen, die aan elkaar hangen, kosten in totaal ongeveer 20.000 euro. Zo’n groot bedrag hebben wij uiteraard niet.”

Een Nederlands bedrijf was bereid om de pompen te sponsoren. “Het bedrijf Hydrauvision is gespecialiseerd in hydraulische aandrijftechniek”, aldus Butaye. “We zijn heel dankbaar voor zo’n mooie geste en hebben hen een ritje beloofd. Zonder hen kon de tank dit jaar niet rijden. Met deze nieuwe pompen gaan we in juni voor het eerst overzee. We verschepen de tank naar Engeland om er het TANKFEST bij te wonen. Daar rijden we samen met de enige twee andere replica’s van een Mark IV-tank: de replica voor Spielbergs film War Horse en die van Guy Martin. Dat wordt heel speciaal. De tank blijft dan een paar maanden op het Britse eiland. Eind augustus bijvoorbeeld gaan we naar het vijfdaagse evenement Great Dorset Steam Fair, dat 250.000 bezoekers trekt.”

De replica van Poelkapelle moet eerst nog een geslachtsverandering ondergaan. “Nu hebben we de vrouwelijke versie, maar de historische tank was een mannelijke met grote kanonnen. Deze moeten we monteren, samen met 380 rubberen pads, die ons toelaten om op de weg te rijden zonder het asfalt kapot te maken. Voor deze laatste werken hebben we nog ongeveer 20.000 euro nodig.”

En lokale inwoners zijn bereid om hieraan mee te helpen. Fanny Boone haalde 500 euro op voor de tank met een minikerstmarkt. “Alle beetjes helpen. We zijn van plan om ook een crowdfunding te houden.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier