‘t Park is klaar, Wevelgem maakt zich op voor feestje

Schepen Stijn Tant en burgemeester Jan Seynhaeve in de vernieuwde speelzone van 't Park. © SLW
Stefaan Lernout

Na het denderende feest op de Platse van Moorsele, is het zaterdag nu de beurt aan Wevelgem. Het gemeentebestuur sluit opnieuw een groot project af, de werken in de gemeentelijke hovingen – ‘t Park – zijn eindelijk afgerond. De inwoners worden uitgenodigd op zaterdag 9 juni om dit feestelijk met klank en drank te vieren

De voormalige privétuin van de familie Vanackere in het centrum is een van de mooiste en drukst bezochte plekjes van de gemeente. Zowel voor wandelaars, de jeugdbewegingen, sporters als bibliotheekbezoekers is het een verademing. Het geheel was echter aan vernieuwing toe. Daarbij ging de gemeente niet over één nacht ijs. De heraanleg van het 3,5 hectare grote park werd in fasen aangepakt. Eerst kwam er de nieuwe bibliotheek, waarbij ook de omgeving werd aangepakt.

Creatief met de natuur

Daarna volgde de berceau, een unieke loverweg die dankzij de deskundigheid van de betreurde Patrick Tjampens in zijn oorspronkelijke staat werd hersteld. De berceau is gebleven, net zoals de beschermde paviljoenen. Heel wat vertrouwde elementen zijn echter verdwenen. Je vindt er geen kinderbadje meer, geen tennisvelden, geen basketbalveld, noch het ‘afdak’ waar vooral hangjongeren samentroepten.

De speelzone is het laatste stukje dat werd aangepakt. Daar is schepen van Groenbeleid Sijn Tant (CD&V) trots op. Geen wip, schommel of glijbaan, ook geen speeltoren. “Dat is een bewuste keuze”, zegt schepen Tant. “In Vlaanderen is de trend dat er meer wordt gewerkt met speelelementen, die de creativiteit van de kinderen bevorderen. Zo is er inderdaad geen wip, maar liggen er wel natuurlijke elementen waarmee de kinderen zelf aan de slag kunnen gaan.”

Ook een boomhut

De speelzone is het sluitstuk van de werken in het Park. Op de berg aan de vijver is er een natuurspeelzone. Via een uitdagend pad leidt komen de kinderen in een kamp terecht, waar ze zich verder met boomstammen, takken en ander natuurlijk materiaal kunnen uitleven. Er komt ook een boomhut, die tegen de opening zou moeten klaar zijn.

Er zullen heel wat gele en blauwe bloemen staan in het park, die verwijzen naar de kleuren van het wapenschild. Die bloemen trekken bijen, vlinders en andere insecten aan. Langs de berceau werd een bijenvriendelijk bloemenmengsel gezaaid, want de bij krijgt een prominente rol in het park. In een van de paviljoenen gaan twee kolonies bijen wonen. Vanop de loopbrug kunnen parkbezoekers de bijen door de ramen observeren en zien hoe het leven in de bijenkolonie eraan toe gaat.

De opening op zaterdag wordt meteen een test voor de evenementenweide. De voorbije winter stonden er regelmatig grote plassen. Dat euvel zou dankzij extra drainage moeten verholpen zijn. Dankzij een investering van ongeveer 1,2 miljoen euro kreeg het park een volledige make-over.

Het park is sinds generaties een waardevolle plek in de gemeente en dat wordt extra in de verf gezet met de Expo ‘Ons Park’. Je kan er gaan kijken naar foto’s die inwoners massaal opstuurden. Meestal huwelijks- en communiefoto’s, maar ook foto’s van gezellige momenten in de geschiedenis van het gemeentelijke groen.

Feestelijke opening

Vanaf 16 uur animeert huis Alma de jongsten met onder meer verkleedkoffers, een fort en uitkijktorens. Doorlopend zorgt spellenclub 13 voor buitenspelletjes. Oenanthe voorziet een deadride en een wildwater op de vijver. Om 18 uur is er de feestelijke opening. Om 19 uur zet cabaretband ‘t Schoon Vertier de weide in vuur met dans en muziek. The Green Onions brengen om 20 uur covers van de voorbije veertig jaar, blijven stilstaan wordt moeilijk. Een lichtshow sluit de avond af. Alle info op www.wevelgem.be/Feestinhetpark.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier