‘t Klein Huizeke is de kleinste vakantiewoning in de streek

Met 36,6 vierkante meter is 't Klein Huizeke wellicht de kleinste vakantiewoning van de streek. © (Foto JT)
Redactie KW

Sinds eind 2017 baten Yves Hoornaert en Ingeborg Desmet een vakantiewoning uit in de Ieperstraat. Met een oppervlakte van slechts 36,6 vierkante meter kreeg de woning vrij toepasselijk de naam ‘t Klein Huizeke.

Yves Hoornaert (46) en Ingeborg Desmet (39) wonen sinds 2000 in Hooglede. Tien jaar geleden kochten ze het oude arbeidershuisje van een buurvrouw. “Aanvankelijk gebruikte ik het huisje om wat brandhout in te stapelen en hout te zagen,” opent Yves. “Vijf jaar geleden kregen we echter een brief van de gemeente dat we het huisje niet meer als werkplaats mochten gebruiken omdat dit officieel betekende dat het leeg stond. Toen heb ik besloten om het helemaal zelf op te knappen. Op de elektriciteit na heb ik alles zelf onder handen genomen en het eindresultaat mag er best zijn.”

“Eigenlijk was het de bedoeling om er een B&B van te maken,” gaat Ingeborg verder. “Op 1 april 2017 is de wetgeving echter veranderd en moet je eigen huis en de B&B op hetzelfde perceel liggen. Bij ons is dat niet het geval, want er zit nog een huisje tussen. Achteraf gezien is het misschien maar best, want het huisje wordt relatief veel verhuurd. Dat betekent dat ik dan elke ochtend vrij vroeg zou moeten opstaan om het ontbijt klaar te maken. Ik werk bij de bijzondere jeugdzorg als begeleider bij jongeren die zelfstandig willen wonen. Yves is begeleider bij volwassenen met een beperking. We hebben allebei een job die veel van ons vraagt.”

Australiërs te gast

Sinds Toerisme Vlaanderen het vakantiehuisje beloonde met vier sterren en ook de reviews op booking.com erg goed waren, stromen de boekingen binnen.

“Iedereen verklaarde ons in het begin zot,” aldus Ingeborg. “Ik moet eerlijk zijn dat ik zelf ook enorm twijfelde. Wie gaat er in godsnaam iets boeken in Hooglede? Toch krijgen we aanvragen binnen uit heel verschillende streken. Zo kregen we al Australiërs over de vloer en onlangs ook een Engelse wielercoach met twee jonge wielrenners. De eerste keren stonden we zelf aan het venster te neuzen om te kijken wie onze woning had gehuurd.”

“Eerst mikten we op mensen die naar een feest in de Vossenberg waren geweest”

De hamvraag is uiteraard hoe je ervoor kan zorgen dat je op zo’n kleine ruimte toch alles kan plaatsen zonder dat het overvol lijkt. Yves heeft hier goed over nagedacht: “Het is vooral een kwestie van goed puzzelen. De kunst is om de juiste meubels te kiezen. Velen maken de fout om te grote meubels te zetten waardoor je heel veel plaats verliest. We hebben ook met wat ‘optisch bedrog’ gewerkt. Het is een open huis met veel lichtinval, dat scheelt ook. Ik heb bewust lijnen in het huis gebruikt om het groter te laten lijken dan het is.”

Oorlogstoerisme

“In de eerste plaats mikten we op mensen die naar een feest in De Vossenberg geweest zijn,” vervolgt Ingeborg. “Maar we merken dat het oorlogstoerisme veel mensen naar hier brengt. Hooglede ligt relatief centraal. De mensen kunnen naar Ieper en de volgende dag eens naar de kust of Brugge. Verder krijgen we ook veel zakenmensen over de vloer. Zo’n huisje is veel gezelliger dan een onpersoonlijke hotelkamer. In ons huisje kun je ook mensen ontvangen, op een hotelkamer verloopt dat allemaal moeizamer.”

“We hebben alvast nog geen klachten gekregen over de kleine oppervlakte. ‘Tiny houses’ maken overigens overal ter wereld hun intrede. In Amerika zijn er veel die bewust zo’n klein huisje kopen. Ze willen hun geld niet spenderen aan een dure hypotheek en kiezen iets kleins.”

Een overnachting in ‘t Klein Huizeke kost 70 euro voor twee personen voor één nacht. Alleen betaal je 50 euro.

Info: www.tkleinhuizeke.com.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier