Sylvie Vangheluwe uit Torhout viert honderdste verjaardag

Sylvie Vangheluwe, dinsdag 100 geworden, ziet er prima uit. © foto JS
Johan Sabbe

De jaren staan niet op haar nog gave gezicht te lezen, maar ze zijn er wél. Op dinsdag 11 juni is Sylvie Vangheluwe 100 geworden. Het eeuwfeest heeft op vrijdagnamiddag 14 juni plaats in het woonzorgcentrum Sint-Augustinus, waar ze verblijft.

Sylvie, die oorspronkelijk uit ‘t Makeveld op de wijk Don Bosco afkomstig is, heeft eerst jarenlang in de Pottebezemstraat gewoond. Daarna is ze naar een appartement op de hoek van de Oostendestraat met de Boudewijn Hapkenstraat verhuisd. Intussen verblijft ze al sinds 10 maart 2011 in het rusthuis. Haar gezondheid is nog heel behoorlijk, al is ze serieus hardhorig en wordt helder denken geleidelijk aan moeilijker.

Tweemaal weduwe

Sylvie mag dan zelf oud geworden zijn, dat kan niet gezegd worden van de twee mannen met wie ze getrouwd is geweest. Haar eerste echtgenoot, Marcel Rogghe, was maar 43 jaar toen hij in november 1943, tijdens de Tweede Wereldoorlog, verongelukte. Meteen was hun enige dochter Nicole haar papa kwijt. Nicole is vier jaar geleden zelf gestorven. Ze werd 73.

Sylvie hertrouwde met Gaston Degryse, maar ook hij stierf jong: in 1976 op 55-jarige leeftijd. Met Gaston kreeg ze twee zonen: Daniël en Francky Degryse. In totaal zijn er tien kleinkinderen en veertien achterkleinkinderen.

Sylvie heeft geruime tijd als poetsvrouw in Aartrijke gewerkt: in de voorziening voor mensen met een ernstige verstandelijke beperking, destijds nog Engelbewaarder genoemd, nu OC Cirkant. Ze was er een gewaardeerde kracht, maar bij de dood van haar tweede man werkte ze er al niet meer.

Graag stijlvolle kleren

Sylvie ging vroeger graag fietsen met vriendinnen. Altijd was ze bereid tot een gezellige babbel. Ze houdt al haar hele leven van mooie, stijlvolle kleren. Ze laat haar kapsel piekfijn verzorgen en geeft de personeelsleden in het woonzorgcentrum complimentjes over pakweg hun oorbellen of hun ringen. Ze is ook heel begaan met haar medebewoners in het rusthuis. Ze is warm van inborst.

Op vrijdag 14 juni om 15 uur in het woonzorgcentrum zet het stadsbestuur de eeuwelinge in de bloemetjes. Er wordt haar en haar familie een feestelijke koffietafel aangeboden. En uiteraard mag Sylvie zich aan een aantal geschenken verwachten, ook vanwege het koningspaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier