Supersnel internet als proefproject in Reningelst

De dorpskernvernieuwing in Reningelst is volop aan de gang. © Foto MD
Redactie KW

De dorpskom van Reningelst, de Reningelstseweg en de buurt van de Bellewijk krijgen vanaf begin volgend jaar supersnel internet. Het gaat om een proefproject, dat slechts in drie Vlaamse gemeenten wordt uitgetest.

Het netbedrijf Fluvius installeert begin volgend jaar een glasvezelkabel voor supersnel internet in onder meer Poperinge en Diksmuide. In landelijke gebieden zijn er dikwijls problemen met het internet en gaat het surfen vaak ook een pak trager. De nieuwe kabel, die zowel Telenet als Proximus zal gebruiken, moet zorgen voor een supersnelle verbinding. Het gaat om een proefproject, waarbij Fluvius 30 miljoen euro uittrekt rond glasvezel.

“Met de selectie van gemeenten profileert Fluvius zich ook in de meer landelijke gebieden, zoals in Poperinge, Diksmuide en Genk”, laat het nutsbedrijf weten. “Fluvius meent dat zijn initiatief niet moet gezien worden als concurrentie. Proximus is sinds eind 2016 nochtans ook bezig met de uitrol van een eigen glasvezelnet, dat het moet openstellen voor andere operatoren.”

“Het is zoals met mobiele gsm- en datanetwerken. Dit zijn maatschappelijke basisbehoeften geworden, maar toch wordt het platteland niet altijd even goed bediend”

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V) is blij met het initiatief. “Poperinge is in het proefproject terecht gekomen op mijn voorstel. Eandis zocht immers naar een testcase in landelijk gebied. Het is de bedoeling om te onderzoeken of het haalbaar is om in Vlaanderen een ‘neutrale’ glasvezelkabel aan te leggen, dus niet gekoppeld aan één bedrijf tevens dienstverlener. Een van de te onderzoeken ambities is om minstens 80 procent van Vlaanderen te bedienen.”

Platteland

“Ik heb tegen die 80 procent bezwaren geuit, omdat ook op het platteland meer en meer behoefte is aan snel internet en performante ICT. Ook wij moeten kunnen leven en werken. En zo kwam een deel van Poperinge op de proppen als mogelijke testzone. Het is zoals met mobiele gsm- en datanetwerken. Dit zijn maatschappelijke basisbehoeften geworden, maar toch wordt het platteland niet altijd even goed bediend. De normen van de overheid zijn gewoon niet streng genoeg. Neem nu heel wat grote landbouwbedrijven. Ook deze bedrijven maken meer en meer ten volle gebruik van ICT. Dus is ook een snelle verbinding hier van economisch belang”, aldus nog de burgemeester.

“De meerwaarde zit hem in de absoluut vrije keuze van de consument, die de glasvezelkabel tot bij hem thuis binnen krijgt”

“Omdat we bezig waren en zijn met de dorpskernvernieuwing van Reningelst, hebben we die deelgemeente voorgesteld. Zo vermijden we extra werken op die plaats. Het was een opportuniteit. Op de andere plaatsen waar het net wordt aangelegd, zal het uiteraard wel met werken gepaard gaan. Ik heb het al enkele keren in Reningelst toegelicht tijdens infovergaderingen over de werken. Het is natuurlijk niet zo eenvoudig uit te leggen wat ‘dark fiber’ bijvoorbeeld eigenlijk is. De meerwaarde zit hem in de absoluut vrije keuze van de consument, die de glasvezelkabel tot bij hem thuis binnen krijgt. Alle providers kunnen hun diensten zo aanbieden tot bij de klant. Dat zou een kostenverlagend effect moeten hebben.”

Bellewijk

Ook de volledige Reningelstseweg tussen Poperinge en Reningelst krijgt supersnel internet. In het centrum van de stad zou de zone tussen de Bellewijk en de Onze-Vrouwedreef ook in aanmerking komen. De Onze-Vrouwedreef en de Bellestraat bakenen de zone af. Aangezien er momenteel een project in voorbereiding is om een deel van de Bellewijk volledig te herbouwen (het masterplan wordt voorgelegd tijdens de gemeenteraad van maandag 17 december, red.) zou dit op dat ogenblik meegenomen worden. “Om dit alles te testen, dient dit proefproject. Ik ben heel erg benieuwd naar het welslagen ervan. Ik ben dus ook blij dat dit bij ons kan gebeuren. Er zijn weinig gemeenten in Vlaanderen die zo landelijk zijn.”

(Andres Hollebeke)

“Eenvoudiger om kabels te trekken”

Diksmuids burgemeester Lies Laridon, die ook in de raad van bestuur van Fluvius zetelt, is heel positief: “Eigenlijk vertrekt het project vanuit de redenering dat het beter zou zijn dat één bedrijf, in dit geval dus nutsbedrijf Fluvius, één kabel zou aanleggen waarop alle providers, zowel de grotere als de kleinere, kunnen aansluiten. Het is de bedoeling dat er nu één kabel in je huis toekomt en dat je als klant kiest met welke provider je dan in zee gaat. Samen met burgemeester Christof Dejaegher van Poperinge heb ik geijverd om onze beide gemeenten mee in het proefproject te lanceren. Het project zal worden uitgerold in zowel stedelijke als in landelijke omgeving, en dat betekent toch wel een belangrijk verschil. In een landelijke omgeving is het eenvoudiger om kabels te trekken – dat kan in bermen – dan in een stadscentrum waar je al direct tegels moet gaan uitbreken. Niet zelden worden de plattelandsregio’s verguisd door de grote operatoren en zijn de internetverbindingen bedroevend traag. Dit zou een mooie oplossing kunnen bieden, maar het is in eerste instantie de bedoeling dat we uit dit project iets leren, en dat we een evaluatie maken om te zien of het financieel en praktisch haalbaar zal zijn om die supersnelle glasvezelkabel uit te rollen in heel Vlaanderen. De precieze timing en afbakening voor Diksmuide kennen we nog niet. Maar het zal gaan om een 1000-tal adressen in landelijk gebied.” (MVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier