‘Styloman’ Marnix uit Zedelgem wil honderd kilogram balpennen inzamelen

De 'styloman' van Zedelgem. In zijn 'stylohuisje' heeft hij liefst 96.000 balpennen. "Ik sorteer ze allemaal per soort. En daarna sorteer ik ze nog eens per kleur. Te starten met de kleuren van de Belgische vlag." © foto BC

Marnix Van Colen en zijn broers zijn allemaal eigenaar van een unieke collectie en die stellen ze tentoon in Spes Nostra op 6 en 7 april. Nog niet meteen dus, maar Marnix gaat een uitdaging aan waarvoor hij uw hulp nodig heeft. “Ik wil 100 kg balpennen inzamelen om te recycleren. Als je weet dat er in een kilogram al snel 110 balpennen kruipen dan heb ik dus 11.000 balpennen nodig”, rekent de Zedelgemnaar uit.

Marnix Van Colen uit de Aimé Claeysstraat verzamelt al meer dan 30 jaar balpennen. “Wel enkel balpennen waar reclame op staat”, verduidelijkt de 59-jarige Zedelgemnaar. Zijn collectie telt meer dan 96.000 stuks. “In 2009 heb ik met mijn broers – ook allemaal verzamelaars – een tentoonstelling georganiseerd. Nu, tien jaar later, organiseren we opnieuw een tentoonstelling waarin we onze unieke verzamelingen tonen. Durand heeft een collectie van 85.000 sigarenbandjes en 455 wijwatervaatjes, Franky heeft 60.600 pins, Kris 1.500 tafelaanstekers en 3.600 opvulbare zakaanstekers, Kurt 3.100 telefoonkaarten en neef Timothy 3.200 voetbalpins.”

Tien jaar geleden presenteerde Marnix nog zijn 50.000ste balpen op de tentoonstelling, in april moet zijn collectie verdubbeld zijn. “De bedoeling is dat ik er dan mijn 100.000ste balpen kan tonen.”

Van balpen tot tegel

Maar de Zedelgemnaar gaat nog een uitdaging aan. “Ik wil 100 kg oude balpennen en stiften inzamelen om te recycleren. Alle schrijfgerief met plastiek aan is welkom, behalve (kleur)potloden uit hout. Ik breng de oude balpennen naar een bedrijf dat ze recycleert om er vloertegels van te maken. De opbrengst gaat naar basisschool De Leeuw, de school waar mijn twee zonen school liepen en die ik al een hele tijd steun.”

100 kg balpennen, het is niet niets. “Als je rekent dat er in 1 kilo ongeveer 100 tot 110 balpennen gaan, dan heb ik er tegen de 11.000 nodig”, rekent Marnix snel uit. “Maar ik zie dat zeker doenbaar. Iedere seconde gaan er 250 balpennen over de toonbank. Dat is gigantisch veel. Maar balpennen zijn ook een echt wegwerpartikel. Als een stylo niet meer schrijft, gooien we hem weg. Door mijn actie te steunen, leren we ook kinderen te recycleren.”

Wie Marnix kan helpen, mag hem contacteren via styvacoma@telenet.be. Verenigingen en scholen kunnen ook bij hem terecht voor een inzamelbox waarin hun leden en leerlingen oude balpennen kunnen deponeren.

Expo in Spes Nostra

De tentoonstelling heeft plaats op zaterdag 6 en zondag 7 april in middenschool Spes Nostra in de Pastoor Staelensstraat in Zedelgem. “Iedereen is er welkom tussen 10 en 18 uur. De toegang is gratis en ruilen is mogelijk”, besluit Marnix Van Colen met een uitnodiging.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier