Studio's moeten ex-patiënten psychatrie makkelijker naar zelfstandig wonen begeleiden

12/10/17 om 13:15 - Bijgewerkt om 13:14

Vrijdag wordt in het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw in Brugge een complex van vijf studio's geopend bestemd om ex-patiënten makkelijker de overstap te helpen maken naar zelfstandig wonen.

Studio's moeten ex-patiënten psychatrie makkelijker naar zelfstandig wonen begeleiden

"Dit is een logische tussenstap", getuigt Mario De Koninck.

Ze liggen verstopt achter een deurtje in een zijgang van de hoofdingang van het ziekenhuis, maar eens je die deur opent lijkt het alsof je in de inkomhal van een gloednieuw appartementencomplex staat.

De vijf nieuwe studio's van het 'In Between' concept van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw zijn ultramodern en tot in de puntjes afgewerkt en bieden vanaf volgende week plaats aan vijf patiënten die zich in de overgangsfase bevinden tussen ziekenhuis en zelfstandig leven.

Delen

Van de ene dag op de andere genezen verklaard worden en terug in de samenleving gedropt worden is niet evident en ook niet erg logisch

"We hebben er tien maand aan gewerkt en zijn tevreden met het resultaat", zegt algemeen directeur Marc Vermeire. "Na langdurige opname is het niet evident om terug zelfstandig te gaan leven en we merkten dat het vergemakkelijken van die overgangsfase een reële vraag was bij ex-patiënten. Met deze studio's beantwoorden we aan die vraag."

Mario De Koninck (42) is één van de patiënten die als eerste in zo'n studio mag gaan wonen en dat vindt hij een bijzonder goede zaak. "Ik kamp al jaren met verschillende verslavingen en ben over een periode van drie jaar verschillende keren hervallen toen ik zelfstandig moest gaan wonen", zegt hij. "Van de ene dag op de andere genezen verklaard worden en terug in de samenleving gedropt worden is niet evident en ook niet erg logisch. Van een verslaving afraken is een proces van vallen en opstaan."

In de studio leeft hij zo goed als zelfstandig, maar wordt hij toch van kortbij opgevolgd. "Er komt geregeld iemand langs om te praten over hoe het gaat en ze zullen dan ook vrij vlug merken of er een herval is. Dan behoort een stap terug zetten richting de afdeling tot de mogelijkheden." Terwijl hij straks zijn nieuwe onderkomen betrekt probeert hij ook zijn leven terug op de rails te krijgen. "Ik ben ondertussen tien maand clean en ben opnieuw ICT beginnen studeren in de hoop daar een job in te vinden. Ondertussen ga ik op zoek naar een huis om effectief zelfstandig te kunnen wonen. De bedoeling is om de fouten uit het verleden zo vlug mogelijk recht te zetten."

(DD)

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!