Studentes organiseren Baliparty in Lichtervelde om vrijwilligerswerk in Bali te financieren

We zien v.l.n.r. Bauke Delameilleure, Juliette Leuregans en Febe Vandaele. Zij trekken naar Bali voor vrijwilligerswerk. © Foto Kurt
Redactie KW

In juli zullen Bauke Delameilleure (18), Febe Vandaele (17) en Juliette Leuregans (17) twee weken lang vrijwilligerswerk doen in Bali. Om hun sociaal project te steunen organiseren ze een Baliparty in zaal De Zwaan.

Bauke Delameilleure (18), Febe Vandaele (17) en Juliette Leuregans (17) volgen humane wetenschappen aan het Sint-Jozefsinstituut-college in Torhout. Bauke is afkomstig uit Lichtervelde, haar twee vriendinnen uit Zwevezele en Torhout.

In de zomer zullen de drie vriendinnen twee weken lang, van 21 juli tot en met 3 augustus, vrijwilligerswerk doen in Ubud, een dorp met 8.000 inwoners in Bali, Indonesië. “Ik wilde al van kinds af aan ooit ergens vrijwilligerswerk doen. Nu ik humane wetenschappen volg, wordt dat gevoel alleen maar versterkt”, vertelt Bauke.

Ik was dan ook opgelucht dat mijn ouders mij volgden in die beslissing. Ik wilde namelijk graag eerst alleen vrijwilligerswerk gaan doen, maar daar stond mijn vader niet helemaal achter. Gelukkig mocht ik wel met een paar vriendinnen. Bovendien is het misschien wel de laatste keer dat ik drie maanden vakantie heb!” (lacht)

Engelse les

Bauke, Febe en Juliette vertrekken naar Ubud onder de vleugels van vrijwilligersorganisatie WEP, die zich toespitst op interculturele uitwisselingen en taalverblijven. In Ubud zullen de vriendinnen in een vrijwilligershuis verblijven en onder andere Engelse les geven aan kinderen. “Het is de bedoeling dat wij de lokale bevolking helpen door zes uur per dag les te geven aan kinderen. We zullen extra Engelse les geven omdat het Indonesisch schoolprogramma normaal maar één Engelse les per week voorziet. Ook sportactiviteiten en een aantal creatieve opdrachten behoren tot ons pakket.”

‘s Avonds en in het weekend kunnen de drie studentes genieten van wat vrije tijd. “Dan zullen we misschien wel eens iets bezoeken, maar in de week zullen we niet zoveel vrije tijd hebben omdat we onze lessen natuurlijk nog moeten voorbereiden. Ik sta wel te popelen om de lokale cultuur en het land te leren kennen.” De drie vriendinnen staan intussen te popelen om te vertrekken. Al denkt Bauke wel dat de reis een grote invloed op haar zal hebben.

“Momenteel is het Music for Life op school, een prachtig initiatief waarbij geld wordt ingezameld voor een goed doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar het Jeugdhuis Chicago in Brussel. Bij Music for Life geef je bijvoorbeeld 10 euro aan een goed doel, wat zeker en vast helpt, maar met vrijwilligerswerk te gaan doen maak je volgens mij pas echt het verschil. Ik ben er ook van overtuigd dat ik na de reis toch bewuster zal leven. Nu bestel ik bijvoorbeeld vaak snel spullen via het internet, douche ik dagelijks en eet ik wat ik wil wanneer ik dat wil. Hier in België hebben we echt niet te klagen.”

Baliparty

Om hun vrijwilligerswerk te financieren organiseerden Bauke, Febe en Juliette al een pannenkoekenverkoop. “Die was een groot succes!”, vertelt Bauke enthousiast. “Ook organiseren we op zaterdag 11 mei een Baliparty in Zaal de Zwaan. De deuren gaan open vanaf 19 uur en we feesten door tot in de late uurtjes. Natuurlijk is iedereen welkom: jong en oud!” Als ook de Baliparty een groot succes wordt, zullen de drie vriendinnen het overige geld schenken aan de lokale afdeling van de vrijwilligersorganisatie in Bali.

(Ans Victoor)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier