Studenten Vives stellen hun auto voor de Waterstof Challenge voor

Het team bestaat uit de studenten Jarne Bostyn, Victor Delanote, Maxime Waeghe en Kevin Decorte. © YK
Redactie KW

Vier studenten van de hogeschool Vives gaan de strijd aan tegen 22 andere Europese teams in de Waterstof Challenge. De bedoeling is om zo veel mogelijk kilometers af te leggen binnen 24 uur met een wagen op waterstofgas. Een auto op waterstofgas heeft als voordeel dat het tanken minder lang duurt en de auto hoeft niet opgeladen te worden. Ook stoot de wagen alleen maar water uit, er zijn dus geen schadelijke uitstootgassen. Het is de eerste keer dat Vives deelneemt.

Het team bestaat uit de studenten Jarne Bostyn, Victor Delanote, Maxime Waeghe en Kevin Decorte en wordt begeleid door hun leerkracht Sam Schotte. “De race start in het Nederlandse Waddinxveen, maar mag eindigen in Kortrijk“, vertel Sam Schotte. “Morgen om 14 uur vertrekt het team en vrijdag om 14 uur moeten ze weer terug zijn, met zoveel mogelijk punten.” Het aantal kilometers wordt in de gaten gehouden door een track en trace-systeem.

“We kunnen punten verdienen door bijvoorbeeld veel kilometers af te leggen, tankstations met waterstofgas te bereiken en op tijd terug te zijn“, vertelt Jarne Bostyn. “Er zijn verschillende challenges, je kunt ook de storytelling challenge winnen voor de mooiste foto of beste vlog.”

Strategie

Het team heeft goed nagedacht over een strategie. “Voorlopig zijn de plannen om richting Oostenrijk te rijden”, verklapt Bostyn. “In die richting zijn er tankstations met waterstofgas en kunnen we veel punten verdienen. Het uitzicht daar is ook mooi.”

Toch staat het team ook voor uitdagingen. “De grootste uitdaging is om in te schatten hoe ver je kan rijden met de auto“, zegt Schotte. “De studenten zullen rekening moeten houden met hoe snel ze rijden en hoeveel ze verbruiken om bij het volgende tankstation te raken.”

Goed samenwerken is essentieel voor het team. “In die 24 uur zal de auto non-stop rijden. Twee studenten zullen rijden en navigeren terwijl de andere twee studenten uitrusten en proberen te slapen, dat is ook nog een uitdaging”, vindt de leerkracht.

Toch valt er geen prijs te winnen. “Het winnende team krijgt eer en roem, maar op deze manier krijgt rijden op waterstofgas ook meer aandacht”, zegt Sam Schotte. “Maar het is vooral een mooie ervaring”, vult Jarne Bostyn aan.

(YK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier