Studenten Vives ontwikkelen sociale foodtruck Quatre Car: “We werken vooral met voedseloverschotten”

Op de foto zien we achteraan v.l.n.r.: Willem Dierickx, Saartje Beunnens, Kayleigh Bral, Michelle Verhelst en Isaline Vanneste. Vooraan: Liesbeth Vervaeke en Josephine Vanhee. © GF
Redactie KW

Zeven studenten van hogeschool Vives willen mensen samen brengen door middel van een foodtruck. Het project Quatre Car werd door de studenten opgestart voor hun eindwerk, in samenwerking met De Stuyverij. Bewoners van de buurt Vtex werden uitgenodigd op een infomoment over het project.

Een zevental mensen daagde op voor de bijeenkomst. “We hadden gehoopt op wat meer volk”, geeft studente Liesbeth Vervaeke toe. “Maar we kregen wel tips van de aanwezigen over hoe we de buurt in het vervolg beter kunnen bereiken. Een van die mensen zal binnenkort een workshop ‘falafel’ geven aan de andere aanwezigen.”

De vergadering was bedoeld om mensen enthousiast te krijgen voor Quatre Car, een sociale foodtruck. Mensen uit de buurt mogen die gratis gebruiken op voorwaarde dat ze er gezonde dingen in klaarmaken en hem gebruiken om de buurt samen te brengen. “We deden al een paar testen waarbij we zelf vooral vegetarisch kookten“, vertelt Liesbeth. “Maar het is eigenlijk de bedoeling dat de buurt er zijn eigen ding mee doet. Ze kunnen wel rekenen op een draaiboek dat wij gemaakt hebben.”

Voedseloverschotten

De truck werkte tot nu toe vooral met voedseloverschotten van De Stadsboerderij en Food Art. Mensen die er een hapje komen eten, betalen een vrije bijdrage die de studenten investeerden in de aankoop van extra materiaal. Het project wordt gefinancierd door De Stuyverij en enkele liefdadigheidsinstellingen.

“We willen gezond en evenwichtig eten promoten”

“We willen gezond en evenwichtig eten promoten, stilstaan bij voedselverspilling en vooral mensen dichter bij elkaar brengen“, zegt Liesbeth, die orthopedagogie studeert aan de hogeschool Vives in Kortrijk. Ze behaalt dit jaar haar diploma samen met Saartje Beunnens, Willem Dierickx, Isaline Vanneste, Michelle, Josephine Vanhee en Kayleigh Bral.

Isaline en Michelle studeren sociaal werk. “Ons eindwerk maken we in groep. Om met zeven mensen aan één project te werken, is zeker niet makkelijk. Het vraagt veel overleg. Maar tot nu toe zijn we daarin geslaagd en onze docenten zijn laaiend enthousiast”, besluit Liesbeth. De studenten hopen vooral dat hun project ook aanslaat in andere buurten.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier