Studenten leren leerlingen Zonneburcht snoezelen

Jolien Gijselinck met leerlingen Collin en Ilja in de snoezelruimte van de caravan. (Foto DJW)
Redactie KW

Acht studenten van Vives Hogeschool Kortrijk van de afdelingen Sociaal-Agogisch Werk, Toegepaste Psychologie en Orthopedagogie, waren vorige vrijdag te gast in de school voor buitengewoon onderwijs Zonneburcht. Zij kwamen er hun bachelorproef in de praktijk uittesten.

Die bestond uit het ontwerpen en inrichten van een mobiele snoezelruimte in opdracht van vzw De Stroom. Op de speelplaats parkeerden zij een caravan die daarvoor volledig was ingericht. Ook buiten stonden er doelgerichte oefeningen op het programma die allemaal te maken hadden met het eindwerk van de studenten.

“Met de collega’s hebben wij de opdracht volledig uitgewerkt zoals De Stroom die aangaf: een ruim vrijetijdsaanbod voor mensen met een beperking en daarbij specifieke activiteiten voor kinderen, jongeren en volwassenen”, aldus studente Jolien Gijselinck. “Voor de uitvoering daarvan kozen wij voor een caravan, omdat je daarmee op weg kunt naar verschillende locaties van je doelpubliek. Daarnaast kan je ook buiten die caravan werken. Op die manier bekom je twee aparte snoezelruimtes: één binnen en één buiten.”

Zonneburchtleerlingen Collin en Ilja vonden het in elk geval een bijzondere ervaring. Zij mochten met knuffels spelen en werkten samen met Jolien rond twee thema’s: natuur en dieren en de kleur blauw. Met behulp van materialen die daarop inspeelden, werden er met uitzondering van smaak vier zintuigen geprikkeld. En dat is precies waar snoezelen over gaat: je bewust worden van al je zintuigen. (DJW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier