Studenten ergotherapie maken mobiel dierenhok voor De Vleugels in Klerken

op de foto vlnr : Hanne Verbeeke, Marie Sinnesael, Thomas Kongolo, Hendrik Calu, Quentin Pourchelle, Frank Desmet, Oona Vannieuwenhuyse, Geert Verhaeghe, Melissa Vercaemer, Els Demittenaere en Dimlitri Gaytant met het konijn in zijn armen. (foto ACK)
Redactie KW

Leerlingen ergotherapie van Howest in Kortrijk zorgden voor een mobiel dierenhok voor De Vleugels, het expertise- en ondersteuningscentrum voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking in Klerken. “Het is wonderlijk wat een konijn of een kip bij de bewoners kan teweegbrengen”, vertelt ergotherapeut Geert Verhaeghe.

In De Vleugels in Klerken zijn al altijd dieren geweest. Er zijn kippen en konijnen en er was een tijd dat er ook geiten en schapen waren, het is een feit dat de dieren in De Vleugels verwend worden door de bewoners maar ook dat de bewoners heel wat vriendschap krijgen van de dieren. Een aantal studenten ergotherapie van Howest kreeg de opdracht een rijdend dierenhok te maken voor De Vleugels, met als doel dat de dieren tot bij de leefgroepen kunnen gereden worden. De studenten zochten verschillende methoden om de dieren mobiel te maken.

Bewoners fleuren op

“We hebben op onze site in Klerken al konijnen, verschillende soorten pluimvee en vogels, maar niet alle bewoners kunnen naar de plaats komen waar deze dieren verblijven”, duidt ergotherapeut Geert Verhaeghe. “We zochten dus een manier om die dieren tot in de leefgroep te brengen. Het is wonderlijk wat een konijn of kip kan teweegbrengen. De bewoners fleuren helemaal op en vaak zijn ze de aanzet tot een leuk gesprek.”

De leerlingen ergotherapie van Howest in Kortrijk gingen met de opdracht aan de slag. “Het moest een diervriendelijke, stabiele en praktische constructie zijn. Dankzij de sponsoring van een aantal bedrijven en organisaties konden we dit mobiele dierenhok maken. Het zijn twee kooien op elkaar op een rijdend onderstel”, legt Marie Sinnesael uit.

Ook Quentin Pourchelle, Thomas Kongolo en Hanne Verbeke werkten eraan mee. “Het grote voordeel is de transparantie. Ook onze rolstoelpatiënten kunnen de dieren perfect zien en het is mobiel dierenhok is praktisch om mee te rijden”, vindt ergotherapeute Els Demyttenaere.

“We hopen dat het resultaat een meerwaarde zal bieden aan de bewoners en bijdragen tot een zinvolle dagbesteding

“Als opdracht in het derde jaar ergotherapie in de Howest Kortrijk mochten we een project uitwerken, aangebracht door vzw’s of instellingen die graag iets verwezenlijkt zagen”, legt Marie Sinnesael uit. “We kozen met vier studenten voor het project van De Vleugels, namelijk het ontwerpen en uitwerken van een dierenmobiel.”

“In de Vleugels hadden ze een transportmiddel nodig voor het verplaatsen van dieren op een diervriendelijke manier naar bewoners die minder mobiel zijn en daardoor niet zelfstandig tot bij de dieren kunnen komen. Zo kan deze doelgroep ook in contact komen met de dieren.”

Stabiel transportmiddel

Vanuit De Vleugels werd nadrukkelijk gevraagd om een stevig, wendbaar, stabiel transportmiddel te ontwerpen dat bovendien ook uit duurzaam materiaal bestaat. “We zijn begonnen met brainstormen over de verschillende mogelijkheden; rekening houdend met de wensen van de Vleugels. Met schetsen en het bedenken van praktisch haalbare voorstellen konden we een paar mogelijkheden aanbieden” vertelt Marie ” Aanvankelijk zaten we niet op dezelfde golflengte, maar door veel communicatie en overleg hebben we een resultaat kunnen neerzetten waar we trots op zijn.”

Het resultaat is op de foto zichtbaar: een knus hok voor dieren dat op een soort kar staat en verplaatsbaar is. Wanneer een bewoner, die zich niet gemakkelijk kan verplaatsen, vraagt naar de dieren kunnen die tot bij de bewoner worden gebracht, een prachtige realisatie waar heel wat bewoners veel deugd aan zullen beleven.

Steun van sponsors

“Om tot dit resultaat te komen, hebben we heel wat sponsors gezocht die ons met materiaal of werk hebben bijgestaan, we zijn hen allen dan ook heel dankbaar want zonder hun bijdrage zou het niet gelukt zijn” verzekert Marie.

“Het was een leuk project en het is uiteraard onze hoop dat het resultaat een meerwaarde zal bieden aan de bewoners, een bedrage zal zijn tot een zinvolle dagbesteding waarbij ze verantwoordelijkheid kunnen nemen en tegelijkertijd genieten van een positieve ervaring.”

(AC2)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier