Streepje van 221 euro om haar echte naam terug te krijgen

Marie-Josèphe of Mio Vroman met haar ouders trouwboekje. © foto JS
Johan Sabbe

Als Marie-Josèphe Vroman (73) haar geboortenaam – met liggend streepje – terug wil krijgen, zal ze 221 euro moeten betalen. Nu heet ze officieel Marie, omdat het streepje tussen Marie en Josèphe in de loop der tijden om onduidelijke redenen in de officiële documenten en zelfs op haar bankkaart verdwenen is. Maar Mio, zoals iedereen haar noemt, wil geen Marie heten en kan haar echte naam alleen terugkrijgen als ze er fiks voor betaalt. Een streep door de rekening.

Mio woont met haar man Fernand Eeckloo (75) in de Oostendestraat, niet ver van het kruispunt met de Werkenstraat. Laatstgenoemde is lang zelfstandig autocarbestuurder geweest. Hij heeft met zijn bus het hele land doorkruist. “Maar nergens heb ik gezien dat je voor zo’n onnozel klein streepje 221 euro zou moeten betalen”, foetert hij. “Niet te geloven hoe administratieve fouten kunnen wegen op de portemonnee van een mens. Mio is de laatste dagen door deze onverkwikkelijke zaak helemaal van haar melk. Ze heeft nog nooit Marie geheten en wil niet zo genoemd worden.”

Streepje plots weg

Even ruim 73 jaar terug in de tijd. Op 16 april 1946 in de vroege morgen wordt in Tielt de schattige baby Marie-Josèphe Vroman geboren. Het meisje, van wie de ouders in Meulebeke wonen, krijgt als tweede en derde naam respectievelijk Christine en Désiré. De ambtenaar van de burgerlijke stand in Tielt schrijft in het trouwboekje van de ouders Marie-Josephe, mét streepje, maar zonder accent. Nadien wordt dat accent grave er door de familie aan toegevoegd: het stond er niet. Maar het liggend streepje (ook wel koppelteken genoemd) is duidelijk in helblauwe inkt door de ambtenaar zelf geschreven.

Een dikke 21 jaar later trouwde dat schattige meisje in Torhout met Fernand Eeckloo: op 14 oktober 1967. Maar vreemd genoeg werd Marie Josephe in het trouwboekje van de twee tortelduifjes zónder streepje en ook zónder accent getypt. Dat voegde Mio er nadien met balpen aan toe, maar dat is uiteraard niet officieel. “Op dat moment had ik er geen erg in, maar de laatste tijd kreeg ik almaar meer documenten toegestuurd als Marie”, zegt ze. “En dat wil ik helemaal niet, want dat is niet de naam die mijn ouders me gegeven hebben. Ik werd in 1946 als Marie-Josèphe geboren en ik wil niet als Marie sterven.”

Recent gingen Mio en Fernand bij de Torhoutse dienst Bevolking vragen om de voornaam aan te passen en het streepje voortaan weer op officiële documenten te plaatsen. Maar ze kwamen van een kale reis thuis. Zoiets is een naamsverandering en daar is officiële toestemming voor nodig. Plus: het kost relatief veel centen.

Het bewijs dat Mio Vroman als Marie-Josèphe geboren werd (met streepje) en niet als Marie, is te zien in het trouwboekje van haar ouders.
Het bewijs dat Mio Vroman als Marie-Josèphe geboren werd (met streepje) en niet als Marie, is te zien in het trouwboekje van haar ouders.© foto JS

Door het ontbreken van het liggend streepje wordt Marie als voornaam beschouwd en Josephe als tweede naam. Christine en Desiré worden dan de derde en vierde naam. Als Mio haar voornaam wil laten aanpassen tot de geboortenaam met streepje, en eventueel ook accent, dan dient ze een administratieve kost van 150 euro te betalen. Plus 21 euro voor een nieuwe identiteitskaart, 25 euro voor een nieuw rijbewijs en 25 euro voor een nieuw trouwboekje. Of 221 euro in totaal. Binnen een periode van drie maanden krijgt ze dan de beslissing te horen of haar aanvraag tot naamsverandering is goedgekeurd. “Als het echt niet anders kan, zal ik dat geld betalen”, sakkert Mio. “Ik wil en ik zal kost wat het kost opnieuw Marie-Josèphe heten.”

Misschien herbekijken

Hallo burgemeester Kristof Audenaert, met in portefeuille de bevoegdheid Burgerzaken? “Onze dienst Bevolking handelt juist. De naam kan niet zomaar kosteloos veranderd worden. De wet wordt correct toegepast. Maar als de betrokkene over een officiële akte beschikt met het streepje tussen Marie en Josephe, kunnen we dit misschien nog wel herbekijken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier