Streekproductenmarkt in Wijtschate plaatst Eigen Kweek nog één keer in de kijker

Johan Dierynck in de pastorie die wordt ingericht als een Eigen Kweek-locatie. (foto EF)
Redactie KW

Op paaszondag 21 april vindt op het Sint-Medardusplein de vijfde editie van de streekproductenmarkt plaats. Er worden 24 standhouders verwelkomd waarvan een zestal uit Heuvelland. In de pastorie wordt een locatie uit de reeks Eigen Kweek nagebootst en opengesteld voor het publiek.

In 2013 en 2014 was Heuvelland ‘Ambassadeur Vlaanderen Lekker Land’ met de lokale wijn. Tijdens die jaren bezocht Johan Dierynck, samen met Toerisme Heuvelland, enkele markten van de andere laureaten in Oudenaarde, Overijse, Kinrooi en Hoogstraten. “Het was in Hoogstraten dat ik het idee kreeg dat het ook in Heuvelland mogelijk moest zijn om een streekproductenmarkt te organiseren“, vertelt Johan Dierynck.

Grote variatie

“Er is opnieuw een grote variatie aan producten: chocolade, foie gras, kruiden- en natuurproducten, pannenkoeken en wafels, ijs, diverse hoeveproducten, champignons en bospaddenstoelen, diverse soepen, paardenmelk, semoule- en eierkoeken, hoppeproducten, diverse kaassoorten, fruit- en groenten, en advocaat. Door de dorpswerken is er geen parkeergelegenheid in de Vierstraat, van de markt tot de sporthal. Alle andere straten zijn bereikbaar en er is parkeergelegenheid in Wijtschatestraat, de Wulvergemstraat, de Staanijzerstraat, de Hospicestraat, de Ieperstraat en de Kapellerie. Men kan het dorp vlot bereiken vanuit Ieper en Kemmel, wat vorig jaar niet het geval was.”

Foto’s en maquette uit Eigen Kweek zijn te bewonderen in de pastorie

Johan Dierynck brengt als regiogids van de Eigen Kweek-route tijdens deze streekproductenmarkt de maquette en diverse oorlogskaarten naar de pastorie in Wijtschate. “Er wordt dus in de pastorie als het ware een locatie nagebootst. De mensen zullen ook nog enkele foto’s uit het massagesalon kunnen bewonderen. Ook de maquette waar de onderzoeksrechter in de reeks de Mijnenslag uitlegt, wordt opgesteld”, weet Johan te melden.

Rondrit eigen kweek

Ondertussen legt Eigen Kweek de gemeente Heuvelland geen windeieren. Mensen bestellen ofwel een Eigen Kweek-locatiekaart of schrijven zich in voor het arrangement ‘In de voetsporen van de familie Welvaert’. Daarbij loodst Johan Dierynck groepen langs plaatsen uit de serie. Na de derde reeks zitten daar nu ook het gemeentehuis De Warande in Kemmel en de pastorie in Wijtschate in. “De binnenkant daarvan deed dienst als massagesalon in de reeks”, besluit Johan met een knipoog.

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier