Strand van Oostende en Mariakerke krijgt onderhoudssuppletie

Vanaf 5 februari starten de voorbereidende werken op het strand.
Redactie KW

Op maandag 12 februari start afdeling KUST van het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust met een onderhoudssuppletie op het strand van Oostende en Mariakerke.

“Door deze maatregelen houden we het veiligheidsniveau van de kustzone tegen stormvloeden op peil”, klinkt het. “Vanaf 5 februari starten de voorbereidende werken, onder meer het aanbrengen van leidingen op het strand. De effectieve strandophoging start op 12 februari. De zone waarin gesuppleerd wordt, loopt van de Raversijdestraat in Mariakerke tot aan de nieuwe Westdam in Oostende. In Oostende wordt het strand opgespoten vanuit de havengeul. Daar zal een baggerboot met zeezand koppelen aan een stalen persleiding met een diameter van 900 mm. Het mengsel van water en zand wordt opgeperst en bulldozers brengen het strand in het gewenste profiel.”

Minder kans op klifvorming

“Er wordt bewust gekozen voor een minder steil strandprofiel. Dat vermindert de kans op klifvorming bij hoge waterstanden. Het tracé van de persleiding loopt over het staketsel, het Klein Strand en de Westdam richting Kursaal en Venetiaanse Gaanderijen. Het staketsel en de Westdam blijven wel bereikbaar via een tijdelijke overgang over de persbuis. Parallel zal een ander baggerschip ankeren voor het strand ter hoogte van de Henegouwenstraat. Van daaruit wordt het strand van Mariakerke afgewerkt. Door simultaan te werken wordt de uitvoeringsperiode zo kort mogelijk gehouden en wordt de hinder tot een minimum beperkt.”

De werken in opdracht van het Agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust worden uitgevoerd door baggeraars Deme en Jan De Nul. Het strand wordt plaatselijk afgezet en is dus niet toegankelijk in de directe nabijheid van de werken. Het effectief suppleren vindt telkens plaats rond hoogwater. Er wordt ook tijdens de weekends doorgewerkt. Het einde van de werken is voorzien tegen de start van de paasvakantie, afhankelijk van de weersomstandigheden. De kostprijs bedraagt 8 miljoen euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier