‘Stort Sofinal’ zit in impasse

De site aan Sofinal ligt er volledig verloederd bij. © DJW
Redactie KW

De site rond de oude textielfabriek Sofinal ligt er bij als een stort. Blikjes, verpakkingen van flessen water, een kookpot, een oude pop: het ligt er allemaal. Het stadsbestuur vraagt aan de curatoren om de boel op te ruimen. En ondertussen zit de overname van de gronden volledig in een impasse.

Wie langs de oude fabrieksgebouwen in de Fabrieksstraat wandelt, kan er niet naast kijken. De site ligt erbij als een stort. Op de gronden in open lucht ligt alle soorten afval, de fabriek zelf ziet er vervallen uit. Zes jaar geleden zaten zelfs krakers in de panden, nu steekt vooral het afval de ogen uit. “We roepen de curatoren op om de boel op te ruimen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Kristof Chanterie (CD&V).

“Er moet iets veranderen. De burgemeester kan optreden”

Krakers

Die curatoren, meester Philip Ghekiere en meester Johan Vyncke -beiden uit Kortrijk-, hebben al jaren de handen vol met de site. Zo zaten er zes jaar geleden zelfs krakers in de fabrieksgebouwen. In 2003 ging het bedrijf officieel failliet en kregen alle bedrijfsgebouwen een nieuwe bestemming. Behalve die in de Fabrieksstraat. De stad wenste de site via intercommunale Leiedal opnieuw in te richten tot een woonwijk met diensten, zoals een kinderopvang of buurtwinkel. Dat plan verliep goed: Leiedal deed het beste bod op de site, maar de andere kandidaat-bieders besloten te procederen tegen Leiedal. Ze vinden dat de verkoop niet correct is verlopen. “Ze dienden bezwaar in en sindsdien zit de herinrichting in een impasse”, zegt schepen Chanterie. Een rechter moet zich nu buigen over de zaak. “De curatoren hebben het dossier overgebracht aan de rechtbank. Die moet beslissen voor wie de gronden zijn. Een datum voor die beslissing is er nog niet”, zegt Steven Vanassche van Leiedal.

Kristof Chanterie benadrukt dat de impasse geen reden mag zijn om de boel te laten verloederen. “Zwerfvuil trekt nog meer zwerfvuil aan, dus er moet iets veranderen.” Vrezen voor boetes moeten de curatoren niet doen. “De burgemeester kan wel optreden als er sprake is van maatschappelijke overlast maar we vertrouwen erop dat de curatoren dit snel zullen laten opruimen.” (KVO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier