Stoelendans bij Ieperse priesters

Lode Caes. (Foto ZB)
Redactie KW

Priester Patrick Tourlouse ruilt vanaf 1 juni de federatie Boezinge, Elverdinge, Brielen en Zuidschote in voor Zonnebeke. De Zonnebeekse diaken Lode Caes verhuist dan weer naar Ieper. Boezinge komt zo zonder vaste pastoor te zitten.

Met ingang van 1 juni wordt Patrick Tourlouse pastoor in Zonnebeke. Hij vervangt niet de huidige pastoor Geert Roseeuw, maar ze zullen samen de federatie Zonnebeke leiden. “Het werk zal tussen ons verdeeld worden”, vertelt Geert Roseeuw. Aanleiding van zijn komst is het vertrek van diaken Lode Caes naar Ieper. “De benoeming is nog maar pas gebeurd en we moeten nog samenzitten met de deken en het team wat mijn nieuwe functie wordt“, zegt Lode Caes. “Ik was 14 jaar bij de federatie Zonnebeke en afscheid nemen zorgt altijd voor een dubbel gevoel. Enerzijds heb ik wat spijt, anderzijds ben ik ook blij voor de nieuwe uitdaging. Als ik iets anders wilde, was het nu het moment, want ik ben 63. Daarbij woon ik in Ieper wat het voor mij praktischer maakt.” Toen een goede tien jaar geleden pastoor Geert Roseeuw in Zonnebeke begon, kon hij naast diaken Lode Claes nog rekenen op de priesters Paul Dejonghe (inmiddels overleden) en Lucien Vulsteke (ex-pastoor Passendale) en Valeer Cools, beiden met pensioen.

Nog drie pastoors

Patrick Tourlouse is nu pastoor van de federatie Boezinge, Elverdinge, Brielen, Zuidschote. “Ik kan enkel bevestigen dat ik vertrek uit Boezinge vanaf 1 juni naar Zonnebeke. De federatie wordt toegevoegd aan Ieper.” Deken Roland Hemeryck geeft meer uitleg: “Een nieuwe benoeming is een beslissing van het bisdom. In september vertrekt Boni Van Looveren en dan zijn wij nog met drie pastoors. De twee pastorale eenheden Onze-Lieve-Vrouw Van Vrede en Zalige Jan Van Waasten vormen binnenkort een geheel. Binnen enkele jaren zie ik de decanaten van Ieper en Poperinge ook samensmelten tot een geheel.” (NVZ/FB/AP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier