Stiltepark De Warande in Torhout wil een oase van rust worden

Tijdens de officiële opening van het Stiltepark De Warande verzamelden de genodigden voor een groepsfoto bij de aangelegde waterpartijen. © Foto JS
Johan Sabbe

De stedelijke begraafplaats aan de Warandestraat is ingrijpend gerenoveerd en omgevormd tot Stiltepark De Warande. “De ‘kerkhoven’ evolueren naar parkbegraafplaatsen waar mensen niet enkel komen om hun dierbaren te bezoeken”, zegt schepen van Begraafplaatsen Elsie Desmet. “Het worden bezinningsplaatsen waar rust, sereniteit en natuur de hoofdrol spelen. Daar hebben we bij de werkzaamheden op ingespeeld.”

Vorige zondag werd het Stiltepark officieel geopend. Anna Crevits uit de Leiestraat droeg poëzie voor en haar zoon Benjamin Decloedt, bekend als zanger-muzikant St. Grandson, zorgde voor de bijhorende muziek. De zitkeien in keramiek werden gecreëerd door het atelier Vierkant uit Oostende. De Lettermakerij van Stéphanie Busard, eveneens uit Oostende, kapte een tekst van Anna Crevits in de grote, grijze zitkei die als kunstwerk zijn plaats vond op het terras aan de natuurbegraafplaats.

De ontwerper van het Stiltepark is landschaps- en tuinarchitect Ronny Boydens, de stadswerkleider. De aanpassingswerken aan de columbariumzone, de strooiweide, de paden en de zithoekjes werden uitgevoerd door de firma Vandeputte. De firma Castelein bouwde de nieuwe berging en legde de vijver nabij de natuurbegraafplaats aan. De aanplantingen en alle technische bijstand gebeurden door de stadswerklui.

Met sterretjesweide

“Met de renovatie van het Stiltepark De Warande willen we tegemoetkomen aan nieuwe behoeften inzake begraven en hopen we van het domein een oase van rust te maken, waar iedereen, jong en oud, even kan stilstaan bij de cyclus van het leven”, vervolgt schepen Desmet. “De voorbije maanden werd er heel hard gewerkt op de begraafplaats. De columbariumzone werd aangepakt en staat nu straalsgewijs in verbinding met de aula. De nieuwe strooiweide werd uitgebreid richting oude spoorwegbedding De Groene 62, waardoor ze nog meer omzoomd wordt door de bomen, het symbool bij uitstek van het leven.”

“Her en der zijn er rustige zithoekjes gecreëerd om eventueel een babbeltje te slaan met die man of vrouw die hier zo vaak komt, maar met wie we nog nooit gepraat hebben. De zitbanken nodigen uit om mensen te ontmoeten. Bekenden en onbekenden.”

Helaas moeten ouders soms afscheid nemen van hun ongeboren kindje. Met de sterretjesweide, omgeven door witte rozen en grassen die met hun aren meewiegen op de golven van de wind, krijgt dat ongeboren leven een eigen plekje op het Stiltepark.

“We hebben het domein uitgebreid met een natuurbegraafplaats”, aldus Elsie. “Die wordt op een natuurlijke manier beheerd. Bomen, struiken, grassen en bloemen zullen hier de graven omarmen. Kiezen voor deze rustplaats wil zeggen: kiezen voor crematie en begraven worden in een biologisch afbreekbare urne. Een veldsteen kan het graf sieren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier