Stiltecirkel op Tieltse Markt ter nagedachtenis van 70 jaar kolonisatie Palestina

© (Foto WM)
Redactie KW

Op 15 mei 2018 is het 70 jaar geleden dat David Ben-Gurion de onafhankelijke staat Israël uitriep. Waar men in Israël feest vierde, was deze dag voor de Palestijnen een catastrofe. Het vormde het begin van “Al-Nakba” (de catastrofe) waarbij toen 750.000 Palestijnen hun huizen en dorpen noodgedwongen moeten verlaten, de overgrote meerderheid kreeg nooit de kans om terug te keren.

Met de gebeurtenissen van de afgelopen dagen en het feit dat de Verenigde Staten precies op deze dag hun ambassade naar Jeruzalem verhuizen in het achterhoofd blijft de regio en de gecreëerde problematiek tot op vandaag voor verdeeldheid zorgen en actueel in het nieuws.

Vandaag organiseerde Pax Christi Vlaanderen en heel wat Noord-Zuidorganisaties hierover dan ook een nationale actie. Omdat stil vreedzaam protest tegen onrecht soms krachtiger is dan een optocht met veel geschreeuw vormde een 40-tal mensen in de schaduw van de Tieltse Halletoren een stiltecirkel om op die manier aandacht te vragen voor het reeds 70 jaar aanslepende probleem. Met de namen van de 440 verdwenen dorpen vragen zij aan de internationale gemeenschap om recht te laten geschieden en de Palestijnse bevolking de bescherming te bieden zoals in het Internationaal recht is voorzien.

Ook in Ieper, Oostende en Roeselare zijn er dinsdag stiltecirkels.

(WM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier