Stichter Heksenstoet in Beselare op 95-jarige leeftijd overleden

© TP
Redactie KW

André Vandenameele, stichter van de Heksenstoet en vader van hoofdheks Sefa Bubbels, is op 95-jarige leeftijd overleden. De man is binnenkort te zien in een documentaire naar aanleiding van 60 jaar Heksenstoet.

André Vandenameele groeide op in Beselare en gaf in de loop van zijn leven mee vorm aan het Zonnebeekse dorp, dat vandaag ook wel de toveresseparochie wordt genoemd. André was één van de belangrijkste initiatiefnemers rond de heksenfolklore in het dorp. “Hij verzamelde heel wat spullen en boeken, die te maken hadden met hekserij en lokale legendes“, klinkt het bij de familie van André. “Hij tekende de kop van Sefa Bubbels, de hoofdheks van Beselare, en maakte heksenvlaggen.”

Tijdens ‘Bamis-kermesse’ in 1959 trok hij als dertiger samen met inwoners van de Zonnebekestraat in stoet naar het gemeentehuis van Beselare voor de ceremoniële doop van Sefa. Deze tocht groeide uit tot de Heksenstoet, zoals we die vandaag kennen: een tweejaarlijks hoogtepunt voor Beselarenaars en buurtbewoners, dat duizenden dagjestoeristen uit de regio naar het dorp brengt.

Stichter Heksenstoet in Beselare op 95-jarige leeftijd overleden

Hans Van Bockstael legde met de hulp van André een omvangrijk archief aan over de Heksenstoet. “Toen hij wist dat ik sinds 1973 alles verzamelde van de Heksenstoet werden we goede vrienden. Hij was de man met het idee en stichter van het eerste uur. Alles wat er ook maar gebeurde rond de oprichting en stratenkermis pende hij neer in een jaarlijks verslag. In 1990 kreeg ik alle verslagen, films en stukken om mijn heksenarchief te ondersteunen. Gelukkig konden we een maand geleden nog een opname maken van André en zijn gevoelens rond de Heksenstoet voor een documentaire, die tegen 5 oktober getoond wordt aan het publiek. Op die datum is het exact 60 jaar geleden dat André zijn heks Sefa doopte. Ik ben heel blij dat ik die opname nog kon maken. Hij heeft zelfs het heksenlied gezongen. Spijtig dat hij de verjaardag van zijn stoet straks niet meer kan meemaken.”

André Vandenameele maakte zich ook op andere vlakken verdienstelijk voor zijn regio. Tijdens WOII spioneerde hij voor het verzet. Hij schreef verschillende boeken over de oorlog, had een belangrijk aandeel in een aantal lokale vaderlandslievende en veteranenverenigingen, waaronder de Koninklijke Federatie Anciens Royal Air Force, en werd meermaals gedecoreerd. “Want zij die vielen in de oorlog voor onze vrijheid, mogen nooit vergeten worden“, was zijn leuze.

De uitvaart vindt plaats op 22 juni vanaf 9.40 uur in de Sint-Maartenskathedraal in Ieper.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier