Sterrenchef Stéphane Buyens: “Werklust in kusthoreca blijft jaar na jaar dalen”

Stephane Buyens nam dinsdagnamiddag deel aan de workshops WEST4WORK in de Grote Post. © PETER MAENHOUDT
Hannes Hosten

De kusthoreca kreunt onder een tekort aan arbeidskrachten. Ook al ligt de werkloosheid aan de kust traditioneel hoger dan elders, toch vinden horeca-uitbaters maar met moeite personeel. “De werklust daalde zienderogen, met dit jaar als absoluut dieptepunt”, zegt een Middelkerkse tearoomuitbater. “Een lager btw-tarief zou ons toelaten ons personeel beter te betalen”, zegt sterrenchef Stéphane Buyens, sinds kort schepen in De Panne. “Dat zou helpen. Ik geloof in the colour of money.”

Stéphane Buyens, de flamboyante chef van tweesterrenrestaurant Hostellerie Le Fox in De Panne, is sinds nieuwjaar ook schepen in zijn gemeente voor de liberale beweging ACT!E. Lokale economie is een van zijn bevoegdheden. “De problematiek van het personeel in de horeca sluimert al 20 jaar”, weet hij. “De flexijobs (deze week nog in twijfel getrokken door Ecolo en Groen, red.) vind ik heel goed, maar het is slechts voor een klein deel van de horeca een oplossing. Zelf kan ik niets doen met flexijobs, in een sterrenzaak heb je een bepaald niveau nodig. Maar bijvoorbeeld een feestzaal is er wel mee geholpen.”

Lonen te laag

“Ik denk dat wij ons personeel iets te weinig kunnen betalen”, gaat Stéphane Buyens verder. “In onze sector wordt heel veel geëist. De perceptie heerst nu al dat de horeca in België niet zo goedkoop is. Maar dat klopt totaal niet. De btw-last is immers heel zwaar. Wij kopen onze producten aan met een btw-tarief van 6 procent, maar verkopen met gemiddeld 18 procent btw. De klant draait daarvoor op, maar het zou veel beter zijn mochten wij met dat verschil ons personeel beter kunnen betalen.”

Ingewikkeld

“De btw-tarieven zijn bovendien erg ingewikkeld. Op onze hoteldiensten – ook het ontbijt – wordt 6 procent geheven, op het eten in het restaurant 12 procent en op de drank 21 procent. Champagne in de minibar behoort bij hoteldiensten en daar tel je 6 procent btw voor neer, op dezelfde champagne in het restaurant zal je 21 procent btw betalen. Ik heb nooit begrepen waarom we voor de hele horeca niet naar een btw-tarief van 10 procent kunnen gaan.”

Flexijobs zijn een goede zaak, maar niet voor alle horeca een oplossing – schepen en sterrenchef Stéphane Buyens

“Je mag niet vergeten dat je in onze sector onregelmatige uren werkt, veel avonden en weekends. Stel je voor dat de horeca niet meer zou bestaan. We vinden het evident dat we in het weekend op restaurant of op café kunnen. Mocht er geen horeca meer zijn, waar moet je dan naartoe? Het zou voor velen een probleem zijn. Veel klanten begrijpen het zelfs niet als een cafébaas zegt dat hij de laatste pint van de avond zal tappen. Maar allé! , klinkt het dan”, stelt Buyens.

Mentaliteit

“Er is ook een mentaliteitsverandering bij de jongere generatie”, erkent Buyens. “Toen ik in de hotelschool van Koksijde studeerde, werden wij klaargemaakt tot stormtroepen. Klaar om veel te werken, veel uren te kloppen. Een militaristisch systeem. Met meerdere stages van vier maanden, ik weet niet of het nu nog zou mogen. Maar topvoetballers raken er ook niet zonder te trainen. Ik vraag me af of de hotelscholen niet opgelegd worden om te pamperen. Mochten ze zelf de vrijheid krijgen, zouden ze het wellicht anders doen.”

Tol van de welvaart

“Zelf heb ik er geen last van, bij mij werken jongens die ervoor willen gaan. Maar ik vind ze wel een pak moeilijker dan vroeger. Soms komen buitenlandse studenten bij mij op stage. Ik had onlangs een Vietnamees en een Nigeriaan die stage liepen. Die mensen hebben tenminste nog ambitie! De huidige generatie ging niet meer naar het leger. De discipline is anders. Al verandert het wel zodra ze mama of papa worden. Maar veel jonge gasten hebben minder ambitie om lang en veel te werken. Het is de tol van de welvaart. “

“Er loopt nog heel veel talent rond. Ik wil niet doemdenken”, besluit Stéphane Buyens. “Maar het is wel zo dat ik mijn zaak, waar 10 tot 15 mensen werken, 2,5 dagen per week moet sluiten. Anders ga ik door mijn uren. De arbeidskost is veel te hoog. Als ik 20 mensen in dienst moet nemen, wordt het onrendabel. En eigenlijk is dat commercieel niet logisch. Laat mensen werken. Wat ben je met een maatschappij waar mensen maar een bepaald aantal uren mogen werken? Dat klopt niet. Het moet geen verplichting zijn om meer te werken, maar de mogelijkheid moet bestaan.”

“Ons beroep weer hip maken”

“De werkloosheid was nooit zo laag. Het is dan ook logisch dat de horeca het moeilijk heeft personeel te vinden”, vindt ondervoorzitter Thierry Lemahieu van Horeca Vlaanderen.

“De flexijobs moeten we koesteren”, zegt Thierry Lemahieu, beroepshalve hotelier in Brugge. “Er zijn nu al 36.000 mensen met een flexijob, voornamelijk in de horeca. Het zou absurd zijn ze af te schaffen. Maar dan nog heeft de VDAB nog altijd 2.100 vacatures openstaan in de horeca.”

“Er wordt soms gezegd dat er minder hoog opgeleide mensen in de horeca werken. Daar moet ik mee lachen”, zegt Thierry. “Als mensen bij mij solliciteren, vraag ik hen een zeetong te fileren. Dan zie je de meest hilarische dingen. Horeca is een vak en dat moeten we duidelijk maken. Er zit potentieel bij de jeugd, maar we moeten het aanwakkeren. We moeten het beroep hip maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier