Stefaan Vannieuwenhuyse, de politiechef die de beste trabolder ter wereld is

© XC
Redactie KW

Bolderen, trabollen, bolletra. Wie kent de beroemde cafésport niet? Diep in de provincie is het trabollen nog altijd immens populair. Vraag het maar aan Stefaan Vannieuwenhuyse, politiecommissaris van beroep en sinds dit weekend ook de allerbeste bolletraspeler ter wereld. Wij stuurde onze reporter naar zijn club, op zoek naar het geheim van de ideale worp.

Door Christophe Lefebvre

Stefaan Vannieuwenhuyse, in de regio vooral bekend als de man in het blauw, is in het dagelijkse leven commissaris en woordvoerder van de politiezone Grensleie (Menen, Wevelgem, Ledegem). Wanneer hij na zijn shift zijn kepie aan de kapstok hangt, ruilt hij de wapenstok in voor een kaasbol, het materiaal bij uitstek van de trabolspeler. “Ik kreeg de sport van thuis uit mee”, zegt hij, terwijl hij heel geconcentreerd naar de traag – de piste voor het trabollen – kijkt. “Ik speel al sinds mijn zestiende, maar vandaag slaagt de sport er jammer genoeg niet in om een jonger publiek aan te spreken.”

Het hoogtepunt van het bolletra ligt al lang achter ons, dat moeten ook de grootste liefhebbers erkennen. “Onze sport kende haar hoogdagen in oorlogsperiodes”, duidt Stefaan. “Het kost niets om te spelen: met zes bollen van verschillende gewichten en een laan, kom je al een heel eind. Je hoeft geen euro te investeren en je kan beginnen spelen.”

https://www.youtube.com/watch?v=eusbwXzoFTo

Ronny Dewachter, 67 jaar en een ancien in de Oostnieuwkerkse trabolclub, springt Stefaan bij. “Jullie gaan het niet graag horen, maar de media liggen mee aan de basis van het verdwijnen en vergeten van onze sport“, zegt hij geprikkeld. “Vroeger haalde we vlotjes de krant met het trabollen, nu schrijft er niemand nog een woord over. Hoe wil je dan dat de jeugd het opneemt? Ooit kon je een huis kopen met de winst van een wedstrijd, nu kom je niet veel verder dan een pint.”

Criterium der Azen

Tijdens het gesprek blijft Stefaan met een scherpe blik het spel van zijn tegenstander in de gaten houden. Hij is sinds dit weekend dé man in de club, nadat hij een felbegeerde titel in de wacht sleepte. “Samen met mijn vaste partner Marcel Desmet nam ik deel aan het ‘Criterium der Azen'”, vertelt hij. “Onze competitiesport wordt verdeeld in reeksen, waarbij de A-reeks vanzelfsprekend de hoogste is. A-spelers spelen normaal niet tegen elkaar, omdat een wedstrijd dan te lang zou duren, maar in dit criterium komen de beste spelers van het land toch tegen elkaar uit.” Na een slopende wedstrijd – Stefaan en Marcel speelden maar liefst 5 uur – pakten ze de titel. “Een echte wereldtitel mag je het misschien niet noemen, maar we speelden wel de top naar huis. Daar zijn we best wel trots op.”

Stefaan Vannieuwenhuyse
Stefaan Vannieuwenhuyse© XC

Wie even in de zaal rondkijkt ziet het meteen: de bolletrawereld is een mannenwereld, vrouwen en kinderen zijn in de minderheid. “Maar schijn bedriegt”, pikt Ronny opnieuw in. “Het zijn trouwens de vrouwen die onze sport van de ondergang hebben gered. Wedstrijden met vrouwen lokken vaak meer volk dan hun mannelijke tegenhangers. We mogen de dames dus op onze blote knieën danken. (lacht)

De clubs doen er wel alles aan om jongeren warm te maken voor het trabollen. “Oefensessies, try-outs,… We moeten een jonger publiek kunnen laten proeven”, stelt Stefaan. “Het is echter niet eenvoudig. Vaak laten ervaren spelers het competitiebeest in zich de bovenhand nemen. Wanneer een oude rot in het vak een nieuweling op een foutje betrapt, gaat het stemvolume snel de hoogte in. Wij kunnen dat relativeren, de jongere garde neemt het meestal veel te persoonlijk.”

Info: Wie het zelf ook wil proberen en zijn geluk op de 18 meter lange traag wil beproeven, kan voor meer info steeds terecht op de website van de Rodenbach Bolders op www.derodenbachbolders.be.