Stefaan Vandenberghe uit Kortrijk woont in Bali: “Aardschok goed gevoeld”

Heel toevallig lag Stefaan zondagavond al omstreeks tien voor acht in zijn bed. © GF
Redactie KW

Zondagavond werd het eiland Lombok opgeschrikt door een zeer zware aardschok. Ook op het Indonesisch eiland Bali werd de schok goed gevoeld. Bij Kortrijkzaan Stefaan Vandenberghe, die in Bali woont, valt de schade mee.

De Kortrijkse journalist Stefaan Vandenberghe (50) is één van de ruim honderd Vlamingen die in Bali wonen. Hij woont aan de zuidoostelijke kust. Stefaan is er al vrij lang. De laatste twintig jaar was hij er toch meer dan de helft van de tijd. “We zijn hier wel aardschokken gewoon”, zegt hij. “Bij een schok van 5,5 op de schaal van Richter zegt men hier ‘het is maar een schokje’, maar zondag was het iets anders. De schok op Lombok, dat hier slechts 150 km vandaan ligt, was er een van 7,1 op de schaal van Richter in het epicentrum. De schok was in Bali ook goed voelbaar en was nog maar weinig afgezwakt tot iets minder dan 7. De meeste mensen hebben het hier nog nooit zo erg gevoeld.”

Onmiddellijk naar buiten

Op Lombok is er veel schade. “Het was een ondiepe schok. Je moet weten dat een aardschok desastreuser is als hij oppervlakkig is dan een diepe schok.”

Heel toevallig lag Stefaan zondagavond al omstreeks tien voor acht in zijn bed. “Ik schoot wakker van de schok. Dan begin je te beseffen wat er gebeurt en het eerste wat je doet is naar buiten lopen. Ik woon gelukkig op de gelijkvloerse verdieping. Iedereen stond op straat. Dan kan je niets anders doen dan naar boven kijken zodat er niets op je hoofd naar beneden komt. Dat duurt nooit meer dan 20 tot 30 seconden.”

Spiegel van de muur gevallen

In Bali is de schade volgens Stefaan een beetje verspreid. “Als aardplaten verschoven worden, heeft dat op de ene plaats meer effect dan op de andere. Het is heel raar: in het noorden van Bali en in het zuidwesten, dat het verst afgelegen is van Lombok, is er meest schade, maar dat heeft met de aardplaten te maken. Ik woon in vogelvlucht dichter bij Lombok, maar hier is de schade beperkt”, klinkt het.

Ik ben niet bang, eerder een beetje ongerust

“Bij mij viel enkel een spiegel op de grond en zijn er een paar barsten in de muur. That’s it. Ik mag van geluk spreken. Ik zit hier op een plaats waar alles nog werkt. We hebben nog telefoon en internet. In het noorden van Lombok ligt alles plat en zijn de meeste gebouwen met de grond gelijk gemaakt. Gelukkig waren de eerste seconden van de aardbeving relatief zacht en kon iedereen onmiddellijk naar buiten. Zo is het aantal slachtoffers redelijk beperkt. In het noorden van het eiland is er weinig toerisme en zijn er plaatsen afgesloten waar hulpverleners nog niet naartoe konden. Er zijn echter toch al zo’n 200 dodelijke slachtoffers en een paar duizend gewonden, zonder de plaatsen waar nog niemand kon komen.”

The Ring of Fire

Iedereen in Bali is bezig met de aardbeving, maar het leven ligt er niet echt stil volgens Stefaan. “Op Lombok is dat wel het geval.”

Er waren maandag nog altijd naschokken. “Maandag in de vooravond – dan was het in Bali reeds nacht – was er nog een schok van 5,5 op de schaal van Richter. Toeristen die naar hier willen komen, vragen zich wel af of ze het zouden doen, maar ik ben eigenlijk niet bang. Ik woon nu eenmaal in een van de regio’s op onze planeet waar dat soort dingen gebeuren. We hebben hier ook een vulkaan die al het hele jaar aan het rommelen is, maar niemand maakt zich hier echt zorgen. We zitten midden in The Ring of Fire.”

Stefaan is eerder een beetje ongerust. “Het houdt je constant bezig en je raakt uit je balans. Je nachtrust en je dagelijks leven wordt wel verstoord. Eigenlijk wordt het al genoeg verstoord, want ik woon nog altijd in een ontwikkelingsland.”

In oktober naar België

Stefaan is zeker niet van plan om door de aardbeving vroeger naar België te komen. “Ik woon hier en ken dat soort toestanden. Nu is het heel erg geweest, maar ik heb niet de reactie van ‘ik ben hier vlug weg’. Ik kom gewoon zoals voorzien in oktober naar België, zoals ik om de zes maanden doe.”

Stefaan houdt wel rekening met een zwaardere aardbeving. “Ik weet niet wat ik dan zou doen, mocht er geen infrastructuur meer zijn…”

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier