Stefaan Sintobin over vechtvideo’s: “Het is onze morele plicht om deze beelden te delen”

Het skatepark Izzepark langs de Krekelstraat is volgens politie en burgemeester geen zwarte plek. (foto Frank) © (foto Frank)
Philippe Verhaest

Opvallend: Vlaams Belang was er als de kippen bij om het ondertussen beruchte filmpje van het gratuite geweld in Izegem via sociale media te delen. “Als politicus is het onze morele plicht om dit te doen”, zegt Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin.

Hoewel nationaal boegbeeld Filip Dewinter openlijk stelt dat het delen van video’s met zinloos geweld op sociale media een strategische keuze is, zegt Stefaan Sintobin dat dit eerder organisch is gegroeid. De Izegemse Bruggeling zetelt in het Vlaams parlement en trekt op zondag 26 mei ook diezelfde lijst.

“We willen gewoon dat zoveel mensen dit zien en beginnen beseffen dat dit een probleem is dat in heel Vlaanderen voorkomt. Niet enkel in grootsteden als Antwerpen, Brussel of Gent kan je zomaar in elkaar geslagen worden, ook kleinere steden als Izegem zijn hier niet langer immuun aan. Deze kanker moet uitgeroeid worden. Daarom is het onze morele plicht om dergelijke beelden te delen.”

Vinger aan de pols

Dat filmpjes van allochtonen die jongeren zomaar aanvallen het Vlaams Belang in volle verkiezingstijden alleen maar kunnen vooruit stuwen, ontkent Sintobin niet. “Maar ook ná de verkiezingen zal ik zo’n wantoestanden blijven delen. Dit moet gewoon op de publieke agenda belanden. Stembusslag of niet. Vergeet niet dat ik persoonlijk al jaren het veiligheidsthema hoog in het vaandel draag. Toen ik nog in de Izegemse gemeenteraad zetelde, heb ik als eerste het probleem met de Albanese en Tsjetsjeense bendes in deze stad op tafel gegooid. Ik was het die voor camerabewaking pleitte. Ik werd eerst weggelachen, nu zijn mijn voorstellen van destijds algemeen aanvaard en ingevoerd. Om maar te zeggen: met Vlaams Belang houden we de vinger aan de pols. Het gaat me niet om extra stemmen, wel om de bewustmaking bij de burger. Niemand mag hier blind voor zijn. Ik vind het vooral erg dat een jaar na de feiten de burgemeester van Izegem zegt dat hij geschokt is. Dat had hij een jaar eerder al moeten doen.”

Stefaan Sintobin. (foto Frank)
Stefaan Sintobin. (foto Frank)© (foto Frank)

“En ook frappant: het parket is nog altijd met de zaak bezig. De mama van het slachtoffer zegt zelfs dat ze van niks op de hoogte zijn. Dat is toch ongehoord.”

Altijd checken

Stefaan Sintobin benadrukt dat hij geen plezier schept in het verspreiden van dergelijke beelden. “Integendeel. Ik had liever gehad dat zo’n zinloos geweld gewoon niet bestond. Ik krijg jammer genoeg regelmatig ook zelf hallucinante filmpjes doorgestuurd. Voor ik die verspreid, check ik wel de relevantie. Zijn ze wel correct, werden de beelden op de genoemde locatie opgenomen, zijn de feiten niet gedateerd… Als alles klopt, deel ik die, met garantie op anonimiteit voor de bezorger. Want veel mensen zijn gewoon te bang om zelf de kat de bel aan te binden. Dan doen wij, als politici, dat in hun plaats.” (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier