Stefaan Decrock schenkt archief jeugdraad aan stad Ieper

We zien Wilfried Parmentier, schepen Eva Ryde, Stefaan Decrock, Stefaan Lazoore, Wim Opsommer en Guido Sedeyn. (Foto EF)
Redactie KW

Stefaan Decrock, huidig diensthoofd toerisme van de gemeente Heuvelland, was van 1981 tot 1991 als vrijwilliger actief in de jeugdraad van Ieper. Recent schonk hij zijn volledig archief van die periode aan het stedelijk archief van Ieper. “Het brengt een stukje van deze boeiende jeugdjaren tot leven.”

Begin de jaren ’80 was Ieper pionier op het vlak van jeugdbeleid in Vlaanderen. Als vrijwilliger bij de Ieperse jeugdraad en aansluitend als beroepskracht bij de Ieperse jeugddienst werd op een planmatige manier het jeugdbeleid aangepakt. Zo kreeg de jeugd inspraak over de verkeersveiligheid in de stad. “Toen de markt in Ieper werd heringericht, planden we vooraf al een actie waarbij we met 120 scholieren rond wat toen het ei was rondfietsten“, vertelt Stefaan. “Al vlug bleek er geen doorkomen meer aan en kreeg onze actie weerklank in de politiek.” Ook het fuifbeleid van de stad Ieper ging mee door de handen van Stefaan. “Met een discobar op wielen trokken we door de stad om aandacht te vragen voor een fuifzaal in de stad. Uiteindelijk kwam de Fenix er.”

Archief

Stefaan Decrock legde een archief aan over die periode en besloot nu alles te schenken aan de stad Ieper. “Het gaat onder meer over het volledige archief van het Euro Jeugd Initiatief, een groots vredescongres in 1991 met jongeren uit meer dan 20 landen. Ik nodigde ook de stad uit om rond de beginjaren van het Ieperse jeugdwerk een mondeling geschiedenisproject op te zetten met de pioniers uit die tijd. Tot op vandaag is hun inzet nog voelbaar in de stad.” In 1996 kwam Stefaan Decrock in dienst bij de gemeente als jeugdconsulent. “Met de knowhow opgedaan in Ieper startte ik hier aan de uitbouw van de speelpleintjes in Heuvelland. Na de speelpleinen volgden ook de jeugdlokalen. Financiële steun kon ik bekomen via Europese projecten. KSA Nieuwkerke en KSA Westouter kregen zo een eigen lokaal.” Ondertussen heeft hij toerisme in handen binnen de gemeente. “Er is ook hier nog steeds een link met de jeugd. Ik verwijs zo graag naar de vele jeugdkampen die hier worden gerealiseerd. Al die jongeren zijn welgekomen toeristen. Naar de toekomst toe moeten we deze band nog versterken.”

(MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier