Steeds meer Bruggelingen worden uit hun huis gezet

Wesley De Graeve met zijn zoontje in de doorgangsflat. © TVH
Stefan Vankerkhoven

“Het is eten kopen voor onze drie kinderen of de huur betalen. De keuze is vlug gemaakt”, zegt Wesley De Graeve. Hij moest deze week zijn doorgangsflat in Sint-Michiels verlaten. Maar Wesley is geen uitzondering. Steeds meer Bruggelingen kunnen hun rekeningen niet betalen en worden uit hun huis gezet.

Volgens OCMW-voorzitter Dirk De fauw stijgt het aantal uithuiszettingen in Brugge alsmaar. “Vorig jaar ging het om 286 dossiers, waarvan 126 vonnissen door een rechter. Na bemiddeling door het OCMW konden 115 mensen hun woning behouden. Zes gezinnen kregen een sociale woning toegewezen, de anderen konden een nieuwe woning betrekken of werden opgevangen door familie of vrienden. 17 mensen kwamen in de crisisopvang terecht, vier personen effectief op straat, omdat ze niet te motiveren waren voor crisisopvang. Ter vergelijking: in 2010 ging het amper om 157 dossiers, dit jaar zaten we in oktober al aan 206 dossiers.”

Wie zijn huur niet tijdig betaalt of de woning niet onderhoudt, riskeert via een vonnis van de vrederechter op straat gezet te worden“, aldus nog Dirk De fauw. “Onze preventiewerkers begeleiden mensen die met huurachterstand zitten, in de hoop om uitzettingen te vermijden. In de sociale huisvestingssector werken we zelfs met preventieve woonbegeleiding. De preventiewerkers helpen de mensen bij de verplichte verhuis en de zoektocht naar een nieuwe woonst.”

Gezinnen met kinderen

“Jammer genoeg moeten vaak Vlaamse cijfers spreken van één op vier, in Brugge ligt dit cijfer iets lager ook gezinnen met kinderen uit hun huis gezet worden”, vervolgt de OCMW-voorzitter.

“De kloof tussen het inkomen en de huurprijs is doorgaans niet in verhouding. Een op vijf betrokkenen heeft een inkomen uit arbeid, het gaat dus niet altijd om mensen zonder werk. Bepaalde groepen komen vaker terug in zo’n dossiers: jonge koppels en alleenstaande mannen. Brugge telt 669 leefloners, maar er is geen directe link tussen de leefloon cliënten en de woonproblematiek. Ook gezinnen die leven van een vervangingsinkomen, komen in de problemen”, aldus Dirk De fauw.

Niet lui

Begin deze week contacteerde Wesley De Graeve (36) ons, met de wanhoopskreet dat hij samen met zijn drie kinderen op straat zou gezet worden. Hij moest van het OCMW zijn doorgangsflat, waar hij al acht maanden vertoeft bij gebrek aan een beschikbare sociale woning, ontruimen en verlaten.

“Ik kan de huur niet meer betalen, sinds mijn vrouw met een zware depressie opgenomen is in de Onze-Lieve-Vrouwekliniek in Sint-Michiels. Ik ben niet te lui om te werken, maar zolang er geen opvang is voor mijn kinderen kan ik geen interimjob aanvaarden. Zelfs in De Blauwe Lelie, het kinderdagverblijf van het OCMW, is er een wachtlijst.”

“2.550 Bruggelingen hebben het moeilijk om hun facturen te betalen. Dat cijfer baart mij zorgen” (OCMW-voorzitter Dirk De fauw)

“Ik moet rondkomen met 180 euro per week, want omwille van schulden zitten wij in budgetbeheer. Betaal daarmee eten voor vier en pampers! Bovendien gaat er 17 euro per dag af voor de betaling van de huur aan het OCMW”, aldus Wesley.

Een dag later werden zijn kinderen op bevel van het parket in een pleeggezin geplaatst en gaf Wesley De Graeve de sleutels van zijn flat aan het OCMW. Waar hij nu onderdak gevonden heeft, weten we niet.

Schuldenregeling

Uithuiszettingen zijn slechts één waardemeter voor de armoede en het feit dat steeds meer gezinnen hun facturen niet meer kunnen betalen. “Eind vorig jaar waren er in ons kanton (Brugge en negen omliggende gemeenten, red.) 2.126 dossiers rond collectieve schuldenregeling” zegt Dirk De fauw. “Het Brugse OCMW behandelde daarvan 357 dossiers. Sinds 2013 hebben 2,6 procentvan de Bruggelingen een betalingsachterstand. 2.550 Bruggelingen hebben het moeilijk om hun facturen te betalen. Dat cijfer baart mij zorgen.”

Ook de oplaadkaarten die energieleveranciers plaatsen bij wanbetalers zijn een veeg teken aan de wand. In 2017 waren er 626 budgetmeters voor elektriciteit en 507 voor gas. Een lokale adviescommissie stelt afbetalingsplannen voor. Als die bemiddeling niks oplevert, worden elektriciteit en gas afgesloten. Dat gebeurt dertig keer per jaar in Brugge.

(SVK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier