Stedenband Oostende met Gambiaanse kuststad mondt uit in boek over schelpen

07/02/18 om 10:28 - Bijgewerkt om 10:31

Dinsdagavond werd in de Bibliotheek Kris Lambert het boekje 'Common Seahshells of The Gambia' voorgesteld.

Stedenband Oostende met Gambiaanse kuststad mondt uit in boek over schelpen

Dit laagdrempelig naslagwerk, waarin biologieleraar Koen Verschoore enkele van de meest voorkomende schelpen uit het land heeft verzameld, is een uitloper van de Stedenband tussen Oostende en de Gambiaanse kuststad Banjul. Deze samenwerking bestaat als sinds 2003 in verschillende domeinen zoals uitwisselingen secundair en hoger onderwijs, gezondheidszorg, ICT en afval- en milieubeheer.

Vijftien jaar geleden ontstond de stedenband tussen de kuststeden Oostende en Banjul als bron van wederzijds leren en een pleidooi voor open dialoog, wederzijds respect, gedeelde verantwoordelijkheid en diversiteit. Peter Vanslambrouck, coördinator van deze internationale samenwerking wat er in die tijd voor hem bovenuit steekt: "Eén van de absolute hoogtepunten en grootste successen van de stedenband is de uitwisseling tussen de secundaire scholen geweest. Koen Verschoore was daarbij overigens één van de initiatiefnemers en drijvende krachten. Hij reisde bovendien mee naar Gambia met de allereerste Oostendse delegatie. Deze uitwisseling is tien jaar in beide richtingen blijven bestaan."

Hoe resulteert dit uitwisselingsprogramma in een schelpengids? Koen Verschoore legt uit: "Essentieel binnen het model van een stedenband is het feit dat inwoners en actoren van beide steden bereid zijn om van elkaar te leren. Kennis van de wereld om ons heen draagt zonder twijfel bij aan meer respect voor het leven op deze wonderbare planeet. Een boeiend aspect van kennis is dat het zich vermeerdert wanneer je deze kennis deelt. Vandaar dat ik dit boekje heb gemaakt, bedoeld als gids bij het delen en verwerven van kennis over een belangrijk aspect van het zeeleven in Gambia, met name de wereld van de zeeschelpen. Los van het feit dat schelpen onlosmakelijk met het dagelijkse leven in Gambia zijn verbonden, als voedsel, bouwmateriaal of sieraden, is de schelp ook een mooie metafoor voor ontwikkeling. Zoals kennis zich ontwikkelt, groeit immers ook de schelp met zijn bewoner mee, en beschermt hem tegen mogelijke vijanden, kwetsuren of uitdroging."

Common Seashells of The Gambia is te verkrijgen op het Stadhuis en in de bibliotheek. De gids in handig zakformaat kost 6 euro. De opbrengst gaat naar de scholenwerking in Banjul.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!