Start proces tegen Tante Natje voor gesjoemel in kinderopvang in Meulebeke

Redactie KW

Voormalig onthaalmoeder Nathalie Crombez (43) uit Meulebeke dreigt een schadevergoeding van 15.000 euro en een boete van 3.000 euro te moeten betalen voor fraude met subsidies van Kind & Gezin.

“Alles wat ik deed, was in het belang van de kindjes. Maar ik ben te goed geweest en ben nu volledig gekraakt“, klonk het vandaag voor de rechter in Kortrijk.

Bijna twintig jaar lang was Nathalie, bij de kindjes beter gekend als ‘Tante Natje’, onthaalmoeder in haar woning in de Statiestraat in Meulebeke. Sinds 2011 gebeurde dat volgens het inkomensgerelateerd systeem. Dat betekent dat ouders volgens hun inkomen voor de opvang van hun kinderen betaalden en de rest van het bedrag met subsidies werd bijgepast door Kind & Gezin.

Na tal van onregelmatigheden en discussies besliste Kind & Gezin op 1 november 2015 om haar attest en vergunning om kinderen op te vangen in te trekken waardoor de opvangplek de deuren moest sluiten. Alles startte met een inspectie halfweg 2013 waarbij enkele administratieve onregelmatigheden werden vastgesteld. “Ze schreef kinderen in haar opvang in terwijl ze al school liepen. In ruil voor fictieve opvanguren en inschrijvingen deelde ze aan ouders pampers uit”, klonk het bij de openbare aanklager. “Om behoeftige kindjes en ouders te helpen, misschien wel, maar op de duur was het een werkwijze. Subsidies dienen niet om pampers te kopen.”

Het openbaar ministerie vorderde een voorwaardelijke celstraf van één jaar en een boete van 3.000 euro. Kind & Gezin stelde zich burgerlijke partij en vroeg een schadevergoeding van 15.000 euro. “Een kindje lag één maand in het ziekenhuis en verbleef de rest van het jaar in het zeepreventorium in De Haan. Toch is het 370 dagen in de nachtopvang ingeschreven”, haalde K&G als voorbeeld aan.

Ik ben geen gewiekste oplichtster en ben er niet stinkend rijk van geworden

Nathalie Crombez diende zich in een rolstoel voor de rechter aan. Speciaal voor haar proces op de rechtbank verliet ze even het ziekenhuis. “Ik ben er opgenomen omdat ik totaal ondervoed en verzwakt ben”, klinkt het. “Die zaak sleept nu al vijf jaar aan en heeft me volledig gekraakt. Ik ben geen gewiekste oplichtster en ben er niet stinkend rijk van geworden. Ik krijg maandelijks 95 euro invaliditeitsuitkering, mijn echtgenoot is ook al 12 jaar invalide. Zorgen voor kinderen was en is nog altijd mijn passie en mijn leven. Ik zorgde ook ‘s avonds, ‘s nachts en tijdens weekends voor kindjes. Heel mijn gezin was er bij betrokken. Ik schreef af en toe inderdaad fictieve prestaties in, zodat ik in ruil bv. pampers en vochtige doekjes aan behoeftige ouders kon geven. Enkele ouders maakten misbruik van mijn flexibiliteit en goedheid. Ze dropten soms dagen- of wekenlang hun kinderen bij mij, soms ondervoed, met 40 graden koorts. Ik reed drie tot vier keer per week naar het zeepreventorium om te zorgen voor een kind waar de drugsverslaafde moeder niet naar omkeek. Ik rekende daar fictieve prestaties voor aan, ja. Ik had het zelf niet breed. Rijk ben ik er niet van geworden, integendeel. Ik ben alles kwijtgespeeld. De voorbije jaren zijn een hel geweest. Maar voor kinderen zorgen blijft mijn droom. Zelf heb ik nu een deel van die droom gerealiseerd sinds de geboorte van mijn vierde kindje.”

Nathalie hoopt dat de rechter begrip toont voor haar situatie en inziet dat ze nooit kwade bedoelingen had. Ze vroeg de vrijspraak. Uitspraak op 17 oktober.

(LSi)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier